- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филм „Република Српска: Борба за слободу“ освојио три главне награде на фестивалу у Чилеу

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆБорис Малагурски
Борис Малагурски - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
Пратите нас
Српски филм “Република Српска: Борба за слободу” освојио је три главне награде у категорији документарних филмова на фестивалу у Чилеу.
Академија South Film & Arts доделила је филму награде Најбољи дугометражни документарни филм, Најбоља режија за дугометражни документарни филм и Најбоља кинематографија за дугометражни документарни филм. Режију потписује српско-канадски режисер Борис Малагурски, док је директор фотографије Младен Јанковић.
“Честитам целом филмском тиму који је вредно и свим срцем радио на овом важном филму, посебне честитке директору фотографије Младену Јанковићу који је снимио невероватне кадрове у искреној жељи да свету представимо оно најбоље што наш народ има,” рекао је Малагурски.
Недавно је филм освојио и награду Најбољи историјски документарац на Silk Road Film Awards у Кану, док је добио награду за Најбољи дугометражни документарни филм и на 7tj Art Independent Film Festival у Индији. Номинован је на Near Nazaret фестивалу у Израелу,Cannes World Film Festival и RED Movie Awards у Француској, као и на Barcelona Indie Awards у Шпанији и Montreal Independent Film Festival у Канади.
“Република Српска: Борба за слободу“ представља узбудљиву причу о вишевековној борби српског народа да буде свој на своме, уз интервју са прослављеним српским режисером Емиром Кустурицом. Од занимљивих историјских прича до јавности непознатих анегдота данашњице, филм сликовито дочарава дух народа са западне стране Дрине, његов менталитет, домаћински однос, српску храну и музику, као и посебности различитих делова Српске кроз занимљиве приче из тих крајева.
Након врло бурне европске турнеје, током које су бошњачки лобисти, без гледања филма, покушали да га забране, документарац стиже и у Сједињене Америчке Државе и Канаду. Почевши од америчке премијере у Патерсону, Њу Џерзију 17. марта, филм стиже готово дан за даном и у Џексонвил, Норт Порт, Орландо, Мајами, Сан Дијего, Ванкувер, Отаву, Најагара Фолс, Лондон (Онтарио), Киченер, Торонто, Хамилтон, Чикаго, Атланту, Вашингтон и Њујорк. Режисер Борис Малагурски присуствоваће свим премијерама и одговараће на питања из публике након сваке пројекције.
Борис Малагурски - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
КУЛТУРА
Филм Бориса Малагурског о Републици Српској награђен у Кану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала