- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Јевтићи показали како се бори за опстанак Срба на Косову, а онда је букнула ватра

© Фото : Спутњику уступила Хуманитарна организација Косовско ПоморављеАлександар Јевтић из Кормињана на Косову и Метохији са својим стадом
Александар Јевтић из Кормињана на Косову и Метохији са својим стадом - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
Пратите нас
Све је било у пламену! Изгорео је и објекат у коме смо држали сено. Све, отишло је све у ваздух, сада немамо чиме да хранимо стоку, прича за Спутњик Мирјана Јевтић из Кормињана на Косову и Метохији.
Њен син Александар остао је на огњишту, гаји овце, помаже родитељима да школују два студента док млади масовно одлазе из Косовског Поморавља у потрази за послом.
Кад се на територију Косова и Метохије уђе на истоку, преко прелаза Бела земља, прво село на које се наилази у Косовском Поморављу је баш Кормињане. Подножје брда Бутка, Шанак и Чука идеално је за узгој оваца.
Тако је размишљао и Александар Јевтић када је пре десет година почео да формира стадо. Купио је 17 оваца, данас их има стотину.
Петочланој породици Јефтић стадо много значи, петоро их је. Александар има брата Мирослава који је на докторским студијама у Крагујевцу, на економији, а сестра Катарина је завршна година стоматологије, она студира ближе, у Косовској Митровици.
Новац у кућу доноси само глава породице, Љубиша, професор је у Економској школи у Коретишту. Александар продаје јагањце, тако помаже школовање сестре и брата.

Искушење на Бадње вече

Јефтиће је на Бадње вече задесила несрећа. У штали је избио пожар, изгорела је готово сва храна за стоку, објекат где је складиштено сено, урушио се.
„Комшија је викао, гори сено доле. Кад смо дошли, било је све у пламену. Већином је унутра била детелина. Изгорео је и објекат и сено што смо имали, све. Пожар је изазвала лоша инсталација. Кућа је стара, инсталација је стара. Сада немамо чиме да хранимо стоку“, прича мајка Мирјана.
Она је захвална свима који су се већ јавили, а захвална је, каже и Богу, зима је била блага, овце су дуго остале на испаши. Али, то већ неко време није могуће.
Овце су почеле да се јагње, сада морају да се хране у кући. Кад је лепо време, оне су на паши. Морао некако да изгурамо зиму, па касније... Молим све људе добре воље да помогну, ко може, да направимо шталу, да имамо где да стављамо храну, да се бавимо овим чиме смо почели да се бавимо. Немамо новца за прераду млека, али новац од продате јагњади нам добро дође, спаси нас, јер само муж ради“, каже Јевтићева.

Стадо спаса за Јевтиће

Велики ударац за породицу Јефтић мештани су пријавили Хуманитарној организацији Косовско Поморавље, како би сакупила помоћ. Никола Васић из ове организације за Спутњик каже да чине све да помогну народу овог краја. Село у коме живе Јевтићи насељено је српским становништвом, али последњих година бележи се нагли одлазак младих, нема посла.
© Фото : Спутњику уступила Хуманитарна организација Косовско ПоморављеСрећом, пожар се није проширио на део објекта у коме овце бораве
Срећом, пожар се није проширио на део објекта у коме овце бораве - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Срећом, пожар се није проширио на део објекта у коме овце бораве
„Породица Јевтић у селу важи за вредну, обрађују пуно земље и врло су привржени свом имању, веома много раде да би опстали. Александар је млад човек, уместо да размишља о одласку као већина, сам је подигао кредит да би купио овце. Намера му је да прошири посао, јер је доказао да од тога може да се живи. Ретки су људи као што је он, спремни на тежак рад, упорни, зато је важно да помогнемо овом младом човеку“, каже Васић.
Снажни, одлучни млади домаћин Александар још је у шоку због пожара, планирао је да прошири стадо спаса за опстанак на својој земљи, а сада не зна како да надокнади штету. Једва је смогао снагу и да позове људе да помогну.
„Замолио бих добре људе да помогну макар да покријем шталу, да бих могао да оставим сено поново, да би могао даље да се бавим овим послом“, каже.

Како помоћи

Информације о томе како помоћи овој породици налазе се на сајту Хуманитарне организације Косовско Поморавље, која је, како би помогла онима који су остали у јужној српској покрајини покренула и интернет платформу „Купуј са Космета“.
Организација коју воде такође млади људи однедавно има и првих пет стипендиста, средњошколаца и студената. Позивају и оне који су у могућности да подрже овај пројекат, како би број стипендиста био већи, да подршка младима са Косова и Метохије буде конкретна.
© Фото : Спутњику уступила Хуманитарна организација Косовско ПоморављеСрећа што је зима била блага, па су овце дуго остале на испаши
Срећа што је зима била блага, па су овце дуго остале на испаши - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Срећа што је зима била блага, па су овце дуго остале на испаши
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала