- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: После Банке "Силицијумске долине" и друге би могле да се суоче с проблемима

© AP Photo / Ahn Young-joonБерза, Азија
Берза, Азија - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
Пратите нас
Банкротство Банке „Силицијумске долине“ (СВБ) подстакао је страховања да би и друге америчке банке такође могле да се суоче са проблемима, пише „Њујорк тајмс“.
Како је раније саопштила Федерална корпорација за осигурање депозита, регулатори државе Калифорника затворили су Банку „Силицијумске долине“ и то је највећи крах једне банке од 2008. године када је свет погодила економска криза.
„Федерална корпорација је ставила под контролу активе банке у петак. Крах банке је изазвао страховања да и друге могу да се суоче с проблемима“, наводи се у чланку.
Лист констатује да проблеми ове банке могу да се прошире по неке делове банкарског сектора због чега је министар финансија САД Џенет Јелен јавно уверила инвеститоре у стабилност банкарског система САД.
При томе су власници депозита одбацили акције банака аналогних СВБ, а многе од тих финансијско-кредитних организација опслужују клијенте који су тек на почетку и имају сличан инвестициони портфолио као и СВБ.
Лист указује да је у петак током дана трговина акцијама бар пет банака више пута обустављана јер је њихов драстичан пад утицао на стабилност функционисања берзе.
Истовремено, амерички дневник истиче стабилност банака „Џ.П. Морган“, „Велс Фарго“ и „Ситигруп“. Када су у питању акције тих банака у петак, у целини гледано, није било промена.
На потенцијалне негативне последице указује и „Вашингтон пост“ уколико не буде „брзог спасења“.
„За стартапове је то догађај који им прети нестајањем. То ће стартапове и иновације вратити десет и више година уназад“, пише лист позивајући се на извршног директора стартап-инкубатора „Y Combinator“ Гарија Тану.
И СВБ се бавио кредитирањем стартапова а после банкротства њихови оснивачи страхују да ће морати да отпусте раднике уколико новац који је у банци остане блокиран или буде изгубљен.
Последице су на својој кожи већ осетили запослени у стартапу „Флоу хелт“ који у петак нису добили плату.
Амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
СВЕТ
Да ли ће крах банке "Силицијумске долине" довести до системске кризе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала