- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

За ношење маски у Аустрији неће бити потребна здравствена потврда

© AP Photo / Vadim GhirdaСтановници Беча уочи ступања на снагу одлуке о закључавању због короне
Становници Беча уочи ступања на снагу одлуке о закључавању због короне - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
Пратите нас
У Бечу, главном граду Аустрије, почетком месеца укинута је мера обавезног ношења маски у јавном превозу
Коригована верзија претходно објављеног текста.

Портал Истиномер објавио је да тезе о „обрту у Аустрији“ и „претњама“ казнама за ношење маски, нису истините. „Уредба против покривања лица, позната и као забрана прекривања или сакривања, јасно предвиђа изузетке по којима се део лица може прекрити маском из здравствених разлога. За тако нешто, посебно након пандемије, корисницима градског превоза у Аустрији није потребна званична потврда. Уредба против покривања лица ступила је на снагу 1. октобра 2017. године и односила се на прекривање целог лица (попут ношења бурки и непрозирних велова).

Овом Уредбом се прописује да лице не сме бити прекривено или сакривено до те мере да се особа не може препознати. Делимични разлог за велику забуну у јавности и у медијима, могу бити случајеви из претходних година у којима су казне добијале особе које су покривале лице шалом, марамама или су – пре пандемије – носиле медицинске маске без потврде лекара. И тада, али и сада, постале су јасно издвојени изузеци од кажњавања: присуствовање традиционалним догађањима, услови изузетне хладноће и потврђени здравствени разлози“, наавео је Истиномер.

Спутњик је претходно објавио, преносећи бројне аустријске медије да је у Бечу почетком месеца укинута мера обавезног ношења маски у јавном превозу, а они који буду желели и даље да их носе могли би да се суоче са новчаном казном, пишу светски медији.

Како објашњава „Шпигл“, новчана казна до 150 евра могла би да се примењује на основу закона усвојеног 2017. године, према којем се забрањује покривање лица на јавном месту. Изузетак је ношење маске из медицинских разлога када је, пре избијања пандемије вируса корона, за то била потребна потврда лекара.
Од овог месеца, међутим, неизвесно је како ће се надлежни органи односити према онима који буду носили маске, наводи лист.
Аустријски „Курир“ је навео да влада тражи начин да реши недоумице око овог питања.
Огласило се и аустријско Министарство унутрашњих послова, наводећи да се неће сматрати прекршајем уколико особа може да докаже да маску носи из здравствених разлога.
Реаговао је и аустријски министар здравља Јоханес Раух, поручивши на Твитеру да ношење маски не представља кршење закона, пренео је „Хојте“.
„Свако ко добровољно носи маску штити себе и друге. Министарство унутрашњих послова ради на томе да се ово питање разјасни“, навео је Раух.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала