- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Путин је зао, а ми се само бранимо“: Медији објавили „десет правила пропаганде“ које користи Кијев

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаРуска артиљерија
Руска артиљерија - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
Пратите нас
Украјина активно користи „десет правила пропаганде“ које је побројао британски писац Артур Понсонби још почетком 20. века, пише „Дејли Реконинг“.
Реч је о следећим правилима:
1. Ми не желимо да ратујемо, само се бранимо.
2. За покретање рата крива је друга страна.
3. Покретач наших непријатеља је зло.
4. Ми бранимо високе вредности, а не сопствене интересе.
5. Непријатељ намерно врши злочине, ми само грешимо.
6. Непријатељ користи оружје забрањено међународним правом.
7. Ми практично немамо губитака, непријатељ је тај који је исрцпљен.
8. Научници и културни радници нас подржавају.
9. Наша ствар је света.
10. Они који су против наше пропаганде су издајници.
Осврнувши се на ситуацију у Украјини, лист пише:

„Само погледајте вести. Свакодневним прегледом вести, може се уочити три или више ових пропагандних правила. Неких дана шест или седам. А, неким данима свих десет.“

Аутор чланка скреће пажњу на тврдње Кијева да је Русија изненада напала Украјину. Међутим, аутор подсећа како је руски председник Владимир Путин још пре почетка сукоба упозоравао НАТО да ће његово ширење на Украјину бити прелазак „црвене линије“.
У чланку се наглашава да су током много година, Сједињене Америчке Државе и њихови савезници из Алијансе наоружавали и обучавали украјинску војску, те да се због тога не може тврдити да сукоб није био испровоциран.
Издање скреће пажњу и на звучне изјаве да је помагање Украјини – „племенити циљ“. Међутим, истиче се да је све више информација о крађи знатног дела те помоћи.

„Нису ретка ни саопштења у западним и украјинским медијима о масовним убиствима цивила, које је наводно починила руска војска. Али, након дубље истраге постаје јасно да су она веома сумњива“, истиче аутор.

У чланку се, такође скреће пажња на наслове у новинама у којима се Путин буквално назива злим. Према аутором мишљењу, то није ништа друго, него пропаганда.
„Дејли Реконинг“ наглашава да је Украјина раније оптуживала Русију за употребу забрањеног оружја, али да никакве доказе није пружила. Истовремено, наводи аутор, постоје докази да се управо украјинска војска спремала да користи такво оружје.
На Западу су објављена саопштења о десетинама хиљада погинулих и рањених на руској страни, пише издање, мада су западни медији, који су вршили сопствена истраживања о томе, објављивали су много мање бројке.
Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“.
Последице украјинског гранатирања града Васиљевка у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
РУСИЈА
Медији: Запад лажним оптимизмом прикрива жалостан положај Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала