- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивша аустријска министарка спољних послова упозорава на злоупотребу новинарства и везу с политиком

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБивша аустријска министарка иностраних послова Карин Кнајсл
Бивша аустријска министарка иностраних послова Карин Кнајсл - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Пратите нас
Тесна веза између редакција и политичких кабинета последњих деценија је условљена и порастом броја стручњака за односе са јавношћу и агенција за комуникације. Партије, као и државне корпорације од новца пореских обвезника купују пријатељске репортаже о компанијама и личностима, изјавила је бивша аустријска министарка спољних послова Карин Кнајсл.
Она је додала да се се многе исплате врше и поред субвенција за новинаре, утврђених законом.
Кнајслова је подсетила да је бивши главни уредник „Монд Дипломатик“ Игнасио Рамонет у својој књизи „Тиранија комуникације“ (1999) спровео паметну анализу пада новинарства, изазваног тиме што је комуникација заузела место информацији.
Пентагон је извукао поуку из Вијетнамског рата: од тада он мора да почасти новинаре нечим укусним.
Према њеним речима, корупција је постала све раширенија појава, а саме новинарске делегације на званичним путовањима говоре много тога. Она истиче да су Немачка и Аустрија конкретни примери.
Кнајслова подвлачи да у англосаксонском свету, много тога у оквиру тог споја представља кривично дело.

Као откуп од мафије

Некадашња министарка је истакла да је платила високу цену моралног и економског уништења и била принуђена да напусти Аустрију у јесен 2020. године.
„Када сам ступила на дужност министра 2017. године, смањила сам милионски буџет такозваног Владиног оглашавања у МИП-у за 80 процената, на велико згражавање редакција. Тада су ми рекли да ће ме уништити. Сукоб који сам тада преживела, а и после, упоређивала сам са откупом од мафије. Ако не желиш да те медији униште, мораш да платиш, односно, наставиш корупцију“, истакла је бивша министарка.
Кнајслова објашњава да су је у почетку медији оптуживали за сурово поступање са животињама, тровање и корупцију, да би је потом окривили за државну издају и шпијунажу. Клеветничка кампања у медијима, истиче она, не престаје већ много година.
„Ако желимо да променимо ове далекосежне злоупотребе у новинарству, посебно у земљама немачког говорног подручја, потребно је реорганизовати односе између медија и политике, али са којим политичарима и којим новинарима? Раскид би био неизбежан. Тада ће бити могуће да се уместо политички контролисане комуникације поново појави нешто слично информацији“, закључује Кнајслова.
Недавно је као одговор на захтеве фракције партије АфД у Бундестагу, савезна Влада Немачке објавила податке према којима је током последњих пет година 200 немачких новинара добило као награду за испуњавање Владиних налога око 1,5 милиона евра. Такође се испоставило да новинари редовно добијају велике хонораре и од Спољнообавештајне службе земље (БНД). О конкретним ставкама трошкова, Влада деликатно ћути, истичући да су приватни контакти БНД поверљива тема.
Карин Кнајсл, бивша министарска спољних послова Аустрије - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
РУСИЈА
Бивша аустријска министарка напустила земљу због претњи смрћу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала