Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Данас 20 година од убиства Зорана Ђинђића

© AFP 2023 / Paul J. RICHARDSУбијени премијер Србије Зоран Ђинђић
Убијени премијер Србије Зоран Ђинђић  - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Пратите нас
Данас се навршава 20 година од убиства Зорана Ђинђића, првог демократски изабраног премијера у Србији и председника Демократске странке.
Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године, испред Владе у Немањиној 11, а на њега је пуцао снајпером припадник Јединице за специјалне операције (ЈСО) Звездан Јовановић.
За његово убиство су на по 40 година затвора осуђени некадашњи командант ЈСО Милорад Улемек Легија и Јовановић као непосредни извршилац као и десеторица саучесника, док су двојица вођа "земунског клана" Душан Спасојевић и Миле Луковић Кум убијени у полицијској акцији приликом хапшења.
Ђинђић је сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, уз присуство више од 70 страних државних делегација, док је у погребној поворци било више стотина хиљада градана.
За време Ђинђићевог мандата покренут је процес демократизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи.
Рођен је 1. августа 1952. године у Босанском Шамцу, а дипломирао на Филозофском факултету у Београду 1974. године, да би докторирао 1979. године на Универзитету Констанц, где је радио као асистент, а до 1990. године боравио је у Немачкој и на универзитетима и институтима друштвених наука у Бону и Франкфурту.
У Србију се враћа 1990. године и постаје један од оснивача ДС.
Ђинђић је заједно са другим српским интелектуалцима, дисидентима и продемократским активистима основао Демократску странку, засновану на темељима и сличном концепту предратне Демократске странке Љубомира Давидовића.
Постао је председник Извршног одбора партије 1990. године, када је добио и посланички мандат у Скупштини Србије.
За председника Демократске странке, уместо дотадашњег Драгољуба Мићуновића, изабран је 1994. године.
Био је посланик у прва три вишестраначка сазива Народне скупштине и Већу република Скупштине СРЈ.
Ђинђић је био један од носилаца петооктобраских промена 2000. године и један од најистакнутијих лидера Демократске опозиције Србије (ДОС), коју је чинило 18 странака.
Демократска странка, чији је председник био, постала је највећа странка у оквиру ДОС-а који је освојио 64,09 одсто гласова на парламентарним изборима у децембру 2000. године и добио 176 од 250 посланичких места у Народној скупштини.
Ђинђић је изабран за председника Владе Србије 25. јануара 2001. године и ушао је у историју као први демократски изабран премијер Србије, после пада Слободана Милошевића са власти.
На месту премијера био је до 12. марта 2003. године, када је на њега пуцано испред зграде Владе Србије, после чега је превезен у Ургентни центар, где је после покушаја реанимације, убрзо преминуо.
Његово убиство многи аналитичари и политичари тумачили су као намеру да се заустави процес демократизације и модернизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи након пада режима Слободана Милошевића.

Породица убијеног премијера положила венац на Ђинђићев гроб

Породица убијеног премијера Зорана Ђинђића положила је данас венац на његов гроб у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.
Венац су положили Ђинђићева супруга Ружица и син Лука у присуству више десетина грађана.

Брнабићева и чланови Владе положили венац на месту убиства Ђинђића

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић положила је венац на згради Владе, на месту где је убијен Зоран Ђинђић пре 20 година.
© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIЖБрнабићева и чланови Владе положили венац на месту убиства Ђинђића
Брнабићева и чланови Владе положили венац на месту убиства Ђинђића  - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Брнабићева и чланови Владе положили венац на месту убиства Ђинђића
Полагању венаца присуствовали су министри и остали чланови Владе Србије.

Одржана "Шетња за Зорана"

Поводом 20 година од убиства премијера Србије Зорана Ђинђица, данас је одржана "Шетња за Зорана" од Вуковог споменика до Новог гробља, у којој су учестовали председник Демократске странке Зоран Лутовац, бивши и садашњи функционери и чланови ДС.
Међу окупљенима, поред демократа, били су и Небојша Зеленовић из Заједно са Биљаном Стојковић и Александром Јовановићем Ћутом.
Поштоваоци лика и дела Зорана Ђинђица, запалили су свеће и положили цвеће на његов гробу у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.
Премијер Србије Зоран Ђинђић убијен је испред зграде Владе 12. марта 2003. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала