- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Фашистичка агресија“: Дипломатски рат амбасаде Француске и власти Цетиња, градоначелник увредио СПЦ

© Sputnik / Бобан НововићБиљарда на Цетињу
Биљарда на Цетињу - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Пратите нас
Напад на предсједничког кандидата Јакова Милатовића у петак на Цетињу узрок је данашње преписке између амбасадора Француске у Подгорици Кристијана Тимотија и градоначелника Цетиња Николе Ђурашковића.
Тимоније је оцијенио, коментаришући инцидент на Цетињу, да је „та врста фашистичке агресије против не само европских, већ и основних људских вриједности“.

Амбасаде осудиле напад на Милатовића на Цетињу

Тимоније је црногорским медијима казао да француска амбасада осуђује апсолутно свако насиље, вербално или физичко, над предсједничким кандидатима.
„Партије су дужне да обуздају присталице и упуте их да се уздрже од било каквог насиља“, поручио је француски амбасадор.
Поред Тимонијеа, насиље су осудили и амбасадори ЕУ, Велике Британије и САД, који су позвали надлежне да покрену поступке против одговорних.

Реакција са Цетиња

На Тимонијеве наводе, међутим, реаговао је градоначелник Цетиња Никола Ђурашковић, који је упутии отворено писмо француском амбасадору и од њега захтијевао извињење.
„Уважени амбасадоре, господине Тимоније, вјеровао сам да као искусни дипломата не можете саопштити овако неутемељену и тешку констатацију и кроз појединачни инцидент на Цетињу таргетирати град у фашистичком контексту. Посебно чуди да се тако искусан дипломатски представник одлучио на увредљиву генерализацију само неколико дана након посјете Цетињу и након изузетно успјешне и продуктивне посјете делегације Пријестонице Цетиње француским локалним самоуправама. Догађај на Цетињу, у којем никакав физички обрачун заиста нијесам видио, није смио да се догоди и сваку врсту прекорачења онога што подразумијева миран протест увијек морамо осудити. Припадам партији која је истог момента осудила инцидент. Међутим, на овакав начин коментарисати инцидент који се догодио, а који, сагласан сам са цјелокупном јавношћу није требао и смио да се догоди, и тиме брутално негативно таргетирати Цетиње, је у најмању руку неприхватљиво“, поручио је Ђурашковић у писму.

Градоначелник увредио СПЦ

Право на миран протест је гарантовано људско право и треба га афирмисати, а не кроз појединачни негативни иступ називати фашизмом, поручио је градоначелник. Ђурашковић је чак и устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу назвао фашизмом.
„Кад сте изговарали ову констатацију, очигледно нијесте имали на уму слободарску традицију Цетиња и вјековну борбу за независност и слободу. Кроз вјекове је Цетиње бранило Црну Гору и прво у окупираној Европи устало против фашизма бранећи универзалне вриједности антифашизма. Цетиње је у Другом свјетском рату дало више народних хероја него многе европске државе, а и само је Град херој“, написао је Ђурашковић.
Он је додао да су „антифашистичке и антиратне вриједности брањене и одбрањене и деведесетих година захваљујући Цетињу и Цетињанима, а тако је било и 5. септембра 2021. године када су СПЦ и полиција извршили својеврсни десант на Цетиње“.
„Уважени амбасадоре, господине Тимоније, нијесам Вас тада чуо да говорите о фашизму, а ако га је скорије било у Црној Гори, то је био еклатантан примјер. Нијесте једном ријечју осудили сузавац, гумене метке и бруталну опсаду Цетиња називајући је правим именом. Јако добро сте упознати о напорима које Пријестоница Цетиње улаже у проширивање сарадње са Француском. Знате са колико се ентузијазма приступа промоцији односа између двије пријатељске државе, па још више чуди и брине Ваша одлука да ова дешавања смјестите у овако увредљив и непримјерен контекст“, написао је градоначелник Цетиња, који је од француског амбасадора затражио извињење.

Француски амбасадор узвратио

Кристијан Тимоније одговорио је на ово писмо градоначелника Цетиња. Он је рекао да се његова изјава „није односила на грађане Цетиња, него је имала за циљ одбрану општих принципа који важе подједнако у Паризу, Цетињу, или било гдје у демократском свијету“.
„Поштовани градоначелниче, Ваша реакција на моју изјаву у вези напада на пресједничког кандидата Милатовића изазвала је моју изузетну пажњу. Моја изјава није се односила на грађане Цетиња, него је имала за циљ одбрану општих принципа који важе подједнако у Паризу, Цетињу, или било гдје у демократском свијету. То је принцип слободе говора и окупљања. Познајем и поштујем историјску, антифашистичку борбу Цетиња, коју би и данас морале да поштују све стране подједнако“, поручио је Тимоније Ђурашковићу.
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
РЕГИОН
Милатовић нападнут на Цетињу /видео/
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
РЕГИОН
Милатовић се огласио након напада: Ђукановић не може зауставити...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала