Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Грчки министар спољних послова разговарао са Куртијем и Османијевом о дијалогу Београда и Приштине

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар спољних послова Грчке Никос Дендијас
Министар спољних послова Грчке Никос Дендијас - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Пратите нас
Грчки министар спољних послова Никос Дендијас састао се данас у Приштини са председницом и премијером привремених приштинских институција Вјосом Османи и Аљбином Куртијем, после чега није било изјава за медије.
Дендијас је на Твитеру кратко написао да га је на ручку угостио Курти са којим је, како је навео, разменио мишљења о процесу дијалога између Београда и Приштине, као и о евроатлантским интеграцијама Западог Балкана.
Османиjева је после састанка објавила на свом профилу на Фејсбуку* да је са грчким дипломатом разговарала о, како је рекла, јачању односа између две земље, најновијим дешавањима у региону, као и о дијалогу између Београда и Приштине.
„Поводом недавних дешавања у процесу дијалога са Србијом, план имплементације споразума мора бити у складу са Уставом Републике, што ће допринети дугорочном миру и стабилности у региону”, написала је Османијева, поновивши да ће се координација Приштине са савезницима у овом процесу и даље наставити.
После радног ручка грчког министра и приштинског премијера, у саопштењу из Куртијевог кабинета се каже да је главна тема разговора било унапређење односа између, како је наведено, две земље.
„Било је речи о најновијим дешавањима у земљи и региону, о процесу нормализације односа са Србијом и о европском предлогу Основног споразума. Премијер Курти је овом приликом обавестио министра Дендијаса о састанку 27. фебруара у Бриселу и очекивањима Косова од састанка 18. марта у Охриду, у Северној Македонији”, каже се у саопштењу.
После разговора са министарком спољних послова Доником Гервалом Шварц, шеф грчке дипломатије завршава посету Приштини, пренео је Танјуг.
Грчка је једна од пет земаља Европске уније која није признала такозвану државност Косова, у Приштини нема амбасаду већ само Канцеларију за везу, али признаје косовска документа, таблице и пасоше.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала