- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Напад Запада на велику руску светињу у Украјини – православље зна како ће да одговори

© Sputnik / Лола ЂорђевићКрст у руци
Крст у руци - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Пратите нас
Не верујем да ће апел руског патријарха Кирила зауставити прогон монаха из Кијевско - печерске лавре, јер је добро познато ко стоји иза свега овога. Сви ће седети скршених руку, јер прогон је део рата који Запад води против Русије. Монаси тог манастира су дубоко у непријатељској територији, голоруки, али православље зна како се побеђује без силе.
Овако за Спутњик покушај патријарха московског и целе Русије Кирила, да писмом верским вођама и међународним институцијама заустави истеривање монаха из једне од три највеће лавре у Украјини коментарише новинар Ђуро Билбија:
"Украјинска канонска православна црква ће поделити судбину исхода рата који се тренутно води, а то је рат између Русије и Запада - снага које управљају светским католицизмом и протестантизмом и руског православља, Руске православне цркве".
Монаси канонске Украјинске православне цркве добили су наређење државе да напусте здање Кијевско-печерске лавре до 29. марта. Овај манастирски комплекс од посебног значаја у православљу, боде очи творцима нове Украјине, јер су у њој, у срцу земље, монаси канонске Православне цркве Украјине.

Ово није први удар на Лавру

Билбија подсећа да ово није први удар на Лавру и украјинско канонско православље, оно је било и увертира за тренутна дешавања у Украјини у режији Вашингтона, преко цариградског патријарха Вартоломеја дат је тзв. томос о аутокефалности двема главним групама расколника, тако је створена такозвана Украјинска православна црква. Али, ни то није ново.
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографија"Ујединитељски сабор" у Украјини
Ујединитељски сабор у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
"Ујединитељски сабор" у Украјини
"То је наставак унијаћења Украјине данашњег Запада које је почело пре неколико векова. Тај део народа се врло жестоко, врло православно опирао, јако дуго су били крвави ратови и побуне, а ово сад је процес којим диригују исте силе са територије данашње Немачке, Пољске, Аустрије и Ватикана. Једина нова сила која се у то убацила, која је преузела све штафете, то су Сједињене Америчке Државе. Они ударају на руско православље у Украјини, са намером да померају границе онога што се контролише са запада, из Ватикана", каже Билбија.
Он објашњава да држава сада користи нешто што је наслеђено од Совјетског Савеза. У то време добар део манастирских комплекса и цркава, оно што није девастирано, био је формално у власти државе. Практично, Кијевска лавра својевремено је дата на коришћење Православној цркви Украјине.

Апел патријарха Кирила узалудан

Коментаришући апел патријарха Кирила, Билбија каже да тешко да ће тај позив постићи неки велики ефекат, јер пре свега у Ватикану јако добро знају шта се у Кијеву ради. А то што се ради и охрабрује се, сигуран је наш саговорник.
Он примећује да се патријарх обратио Англиканској и Коптској цркви, односно, није се обратио ниједној цркви која је признала украјинске расколнике и томос који им је дао патријарх Вартоломеј.
"Обратио се, наравно и ОЕБС-у, али мислим да ће та организација, што се тиче Русије, тешко преживети овај рат, Москва је на пола корака од тога да ОЕБС прогласи за организацију која за њу више реално не постоји, јер је у свему што се догађало поводом Украјине и у њој од 2014. дејствовала у корист снага у Кијеву, а против обе доњецке републике, односно против интереса Русије".
Билбија каже да и обраћање генералном секретару Светског савета црква, тешко да може било шта променити. Он не искључује могућност да се формалним апелом огласи и сам папа Фрања, као и кантерберијски надбискуп, архиепископ Џастин Велби.
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијевско-Печерска лавра у Кијеву
Кијевско-Печерска лавра у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Кијевско-Печерска лавра у Кијеву
"Он такође може нешто формално да каже, али претпостављам да снаге које сада стоје чврсто постројене иза Кијева неће прстом мрднути да се нешто реално промени, јер рат у Украјини је игра коју су започеле западне силе хушкајући Украјину и директно освајајући њену територију као простор за даље наступање на Русију и њено православље, отуд на нишану и лавра".

Шта могу монаси

Упитан, да ли види монахе како напуштају овај манастир стар хиљаду година, Билбија каже да је то тешко рећи, али да треба знати да је тамо већ дубоко зашла украјинска тајна полиција.

"Они знају како се те ствари раде, заправо они који руководе свим што ради Кијев. Удар на лавру морао је бити одобрен, да ли у ЦИА или негде другде у Вашингтону, владајући Украјинци ово не раде тек тако. Продор у манастир је претходно остварен у неколико корака, тако да је питање шта тамо ненаоружани монах може да уради са малобројнијима који су наоружани и изигравају државу, а иза себе имају и банде неонациста, батинаша који ће, ако затреба, бити групе за застрашивање".

Наш саговорник оцењује да монаси тренутно немају праву и велику шансу, побуна може бити сломљена врло брзо, јер православни монаси су голоруки, дубоко у непријатељској територији.
Међутим, уредник портала "Факти" каже да постоји и оно што су клатна у историјским процесима, која се обично враћају у своју природну тачку, из које су померена.
"Врате се и ударе по глави оне који су их злоупотребљавали, вратиће се монаси Кијевско - печерске лавре у свој манастир, у том сам убеђен, али претходно мора на фронтовима много тога да се деси, морају да прођу месеци и месеци. Зна православље и како се побеђује без силе, тако је бивало врло често у историји. Та лавра нема коме другом да припадне осим украјинском, истински православном монаштву", закључује Билбија.
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Специјална операција у Украјини
Отворено писмо Кијевско-печерске лавре Зеленском: Окончајте прогон, наставићемо да се бранимо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала