- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Завршен протест у Паковраћу и Прељини, километарска колона на ауто-путу „Милош Велики“/фото/

© Sputnik / Ивана АнтићКолона на ауто-путу "Милош Велики" током протеста мештана Паковраћа и Прељине
Колона на ауто-путу Милош Велики током протеста мештана Паковраћа и Прељине - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Пратите нас
Протести у Паковраћу и Прељини, где су се окупили мештани незадовољни откупом земљишта за изградњу ауто-путева „Милош Велики“ и Моравски коридор, дуготрајним судским процесима, као и ниским надокнадама за одузету имовинуа, завршени су у 14 часова. Због двочасовне обуставе саобраћаја на ауто-путу „Милош Велики“ формирана је километарска колона.
У протесту у месту Паковраће учествовали су мештани села из чачанског и драгачевског краја, док су излаз са ауто-пута у Прељини блокирали мештани села која су на траси Моравског коридора.
Уједно је у месту Паковраће на два сата обустављен саобраћај и магистралним путем Чачак–Ужице, па су возила преусмеравана преко Марковице и Лучана.
Протести у Паковраћу и Прељини завршени су у 14 часова, јавио је РТС.
Због двочасовне обуставе саобраћаја на ауто-путу „Милош Велики“ формиране су километарске колоне. Задржавање возила на наплатној станици у Паковраћу је до 30 минута.
Заступници мештана очекују да ће на састанку у Министарству правде, који је заказан за понедељак, бити решени проблеми након чега би одустали од блокада, пренео је РТС.

Правни заступници мештана: Сутра састанак у Влади Србије

Правни заступници мештана казали су да је за сутра заказан састанак у Влади Србије.
Како су рекли правни заступници окупљених грађана, осим договора око цене са директорм ЈП „Путева Србије” Зораном Дробњаком, никакав даљи помак није начињен.
Зоран Пешић, адвокат дела окупљених рекао је за Танјуг да је за сутра заказан састанак у Влади, али да нема позитивна очекивања.
„Ни дан данас нема помака. Ево већ трећа или четврта седмица од договора са директором `Путева`. За све је, наравно, одговорна држава ћути на незадовољство ових грађана и не жели да спроведе у дело договор који смо направили ми, заступници тих странака и директор `Путева` Дробњак. То може врло брзо да се реши, за непуних месец дана да се оконча ова голгота и да се окончају сви ови поступци. Али, евидентно је да нема добре воље. Заказан је сутра састанак за 12, поново. Ја више немам поверење ни у кога од државних службеника, тако да очекујем да се поново састанак откаже у последњем тренутку. Све док не буде, немам никакве гаранције и нема никакву идеју шта ће ту да буде“, рекао је Зоран Пешић.
Уколико се не постигне договор на том састанку, мештани су, према речима адвоката Иване Томић спремни и на радикализацију протеста.
„Грађани су се и данас окупили јер нема никаквих помака, ни у судским поступцима ни у преговорима. Ништа од онога што је договорено још увек није испоштовано. Виши суд у Чачку и даље укида првостепене пресуде и враћа на поновна суђења, тако да се нисмо нигде помакли и људи настављају да на овакав начин изискују своја права. Сутра је заказан састанак у Влади и очекујемо да се можда нешто сада и реализује. Уколико не дође до тога, мислим да су грађани решени да ово издигну на неки виши ниво и да се протести радикализују”, рекла је Томићева.
Она је додала да мештани још увек нису донели одлуку, али ће радикализација подразумевати или блокаде у дужем временском трајању или блокада самих радова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала