- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Три разлога зашто Словачка и Пољска размишљају о испоруци мигова Украјини

© AFP 2023 / Matt Cardy/Getty ImagesАвион МиГ-29
Авион МиГ-29  - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Пратите нас
Словачка и Пољска планирају да испоруче Украјини борбене авионе Миг-29. Ови ловци развијени у време Совјетског Савеза су стари и нису прошли модернизацију и због тога, како кажу за Спутњик руски војни ескперти, неће моћи да промене ток руске специјалне војне операције у Украјини.
Како је саопштио шеф словачког ресора за одбрану Јарослав Нађ, Братислава је од Прага добила сагласност за заједничку испоруку ловаца Миг-29 Кијеву.
„Потврђујем да је Пољска сагласна да заједно са Словачком испоручи ове борбене авионе у Украјину. На састанску министара одбране Европске уније у среду у Шведској један пољски колега ми је потврдио да ће његова земља пристати да Пољска и Словачка испоруче Украјини вишак ловаца из обе земље“, изјавио је Нађ.
Заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански упозорио је земље НАТО да ће испорука борбених авиона Украјини значити директну умешаност тих држава у сукоб у Украјини.
„Замислите да ти авиони полећу у Пољској, улазе у украјински ваздушни простор, а затим се враћају у Пољску на одржавање. Хоће ли у том случају Пољска бити умешана? Мислим – да. То је директно учешће. Дакле, много питања и премало размишљања на Западу“, изјавио је Пољански.

Испорука мигова Украјини по команди Вашингтона и Брисела

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Баранец, одлука Пољске и Словачке да испоручи Украјини ловце Миг-29 уопште не изненађује Русију.
„Ове земље су наши бивши, да кажем, савезници по Варшавском пакту. Међутим, одлучиле су да буду део антируске банде. По команди Вашингтона и Брисела воде борбу против Русије. И свима је јасно да се ствара коалиција у којој Пољска и Словачка покушавају да се додворе Вашингтону. Наша држава је свесна да су све ове акције усмерене против ње“, објашњава саговорник Спутњика.
Према речима руског војног експерта Виктора Литовкина, постоји неколико разлога због чега су Пољска и Словачка донеле одлуку да испоруче Украјини ове борбене авионе.
„На њих врше притисак Американци. Друго, ове државе желе да покажу солидарност са Украјином. И треће, Миг-29 су стари совјетски авиони. А пошто су Пољска и Словачка сада у лошим односима са Русијом, оне никако не могу да модернизију ове ловце. Односно, немају резервне делове за њих. Због тога их и шаљу Украјини. Такође, не искључује се могућност да им Американци у замену за ове летелице неће послати америчке ловце Ф-16“, објашњава саговорник Спутњика.
Међутим, руски војни коментатор Александар Хроленко сматра да планиране испоруке борбених авиона Миг-29 Украјини из Словачке и Пољске указују на то да Сједињене Америчке Државе избегавају испоруку ловаца Ф-16 Кијеву.
„Словачка је, као и Пољска, марионета Сједињених Држава. И без дозволе Американаца не може да направи ни корак. Међутим, испорука ловаца Миг-29 је својеврсна компензација за Украјину јер САД нису послале своје борбене авионе. И ово се ради да се не би повећавале размере сукоба у источној Европи“, објашњава Хроленко за РТ.
На питање колико ловаца Словачка и Пољска могу испоручити Украјини, Хроленко каже да у источној Европи има око 140 ловаца Миг-29 који теоретски могу бити испоручени Кијеву.
„Само државна фабрика за ремонт авиона у Пољској – Војкове Заклади Лотницзе главна је база за поправку ловаца попут Миг-ова и Су-а у Источној Европи. Она може да их опслужује“, констатује стручњак за РТ.

Ловци из совјетског доба

Што се тиче ловаца Миг-29, према речима Баранеца, ови борбени авиони развијени су још у време Совјетског Савеза.
„Разлика између наших Миг-ова је што су напреднији. Русија је извршила модернизацију и повећала њихове тактичко-техничке карактеристике. Односно, наша земља је направила од совјетског Миг-а напредније оружје. А што се тиче Словачке и Пољске, они још увек користе совјетско оружје. И ако већ данас можемо да кажемо да смо Су-27 и МиГ-29 довели на ниво пете генерације авиона, онда су ловци ових земаља остали на нивоу треће генерације“, објашњава наш саговорник.
На питање да ли Украјинци умеју да управљају ловцима Миг-29, Баранец каже да су се ови борбени ловци налазили на служби оружаних снага Украјине.
„Генерално, украјинске оружане снаге умеју да управљају ловцима и бомбардерима које су имали за време Совјетског Савеза. Међу њима су борбени авиони Су-27, Миг-29, Су-24 и Су-25“, констатује експерт.

Неће променити ток специјалне војне операције

Са овом оценом слаже се и Литовкин, али и поставља питање: где ће украјинска војска базирати мигове ако их Пољска и Словачка испоруче.
„У Украјини су сви аеродроми скоро уништени. Међутим, није искључено да ће ови ловци остати на територији исте те Словачке или Пољске, а да ће украјински пилоти одлазити на територије ових земаља и са њих извршавати борбене задатке. Али, пошто је практично цео ваздушни простор Украјине под контролом Русије, они ће бити оборени као и сви остали. Ниједна врста непријатељског оружја не може да промени ток руске специјалне војне операције“, наглашава наш саговорник.
Према речима Баранеца, Русија ће непријатељске ловце обарати на различите начине.
„Њих ће обарати наши најновији ловци, попут Су-57 и Су-35. Поред тога, Русија има систем противваздушне одбране С-400 и С-500, као и ракетни систем „Бук“ који је намењен за уништавање таквих типова летелица“, наглашава стручњак.
Заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански изјавио је да би украјински режим био веома заинтересован за директно укључивање НАТО у сукоб „јер је то једина шанса да режим Владимира Зеленског преживи“.
Подсетимо, Кијев је последњих неколико месеци редовно захтевао од западних земаља да му пошаљу борбене авионе. У овом контексту, украјинске власти помињу Ф-16 америчке производње. На пример, на недавном саслушању у Конгресу, заменик америчког министра одбране за политичка питања Колин Кал рекао је да је Кијев тражио од Вашингтона до 128 ловаца четврте генерације.
Међутим, НАТО још нема јединствен став по овом питању. На пример, амерички председник Џозеф Бајден је 25. фебруара изјавио да Украјини за сада нису потребни ловци Ф-16 и да тренутно искључује њихову испоруку Кијеву.
Истовремено, Бајден је приметио да у овој фази сукоба Вашингтон сматра другу подршку вишим приоритетом – а то је снабдевање Украјине тенковима, артиљеријом и системима ПВО.
Ловац Тајфун британског ваздухопловства. - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Специјална операција у Украјини
Британски генерал: Ловци не би променили ток сукоба у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала