- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Вашингтон пост“: Употреба „кинџала“ у Украјини показала рањивост Запада

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛансирање аеробалистичке ракете "Кинџал"
Лансирање аеробалистичке ракете Кинџал  - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Пратите нас
Употреба хиперсоничних ракета „кинџал“ у Украјини од стране Русије показала је да САД и њихови савезници немају слично оружје, које је тешко пресрести савременим одбрамбеним ракетним системима и које може бити опремљено конвенционалним и нуклеарним бојевим главама, наводи се у чланку објављеном у „Вашингтон посту“.
Према речима аутора, употреба ракета „кинџал“ у Украјини „истиче рањивост Запада“ и повећава страх од савременог арсенала Русије, која „поседује тешко пресретљиво оружје које може да носи бојеве главе, а које Сједињене Државе и њихове савезници још немају“. Издање сматра да демонстрација „кинжала” у борбеним условима „повећава притисак на Вашингтон, пошто се хиперсонична трка у наоружању захуктава, а Вашингтон мора да сустиже”. Бивши заменик америчког секретара за одбрану Мајкл Грифин, који је био одговоран за војна истраживања и развој, верује да ће САД моћи да се бране од хиперсоничних пројектила тек средином 2020-их година.
Према речима Сидарта Каушала, истраживача Здруженог краљевског института за безбедносне и одбрамбене студије у Лондону, „већина великих земаља сматра (хиперсоничне пројектиле) приоритетном категоријом оружја“. Он је додао да је хиперсонично оружје тешко пресрести због брзине, висине и маневарске способности.
Истовремено, чланак садржи оштру критику одлуке о употреби „кинџала“ у Украјини. Каушал тврди да је друго, јефтиније оружје могло да се користи за напад на украјинске енергетске објекте и инфраструктуру. Према писању листа, руска употреба хиперсоничних ракета у Украјини „само је покренула питања о потенцијалном расипању неких од најнапреднијих и најскупљих руских оружја“. У чланку се тврди да употреба пројектила „изгледа да није променила ток“ сукоба.
Како је раније саопштио званични представник Министарства одбране Русије, генерал-потпуковник Игор Конашенков, прецизним оружјем, укључујући хиперсоничне ракете „кинџал“, изведен је напад на циљеве у Украјини као одговор на терористичке нападе у Брјанској области. Он је истакао да су у интензивном нападу уништене базе дронова, поремећено пребацивање резерви и железнички транспорт страног наоружања, онеспособљени производни погони за ремонт војне опреме и производњу муниције.
Руски систем Искандер - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Специјална операција у Украјини
Одмазда Москве: Руска војска извела интензивни напад на војне објекте Украјине - коришћен и "кинџал"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала