- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Авет нуклеарног рата: Зашто су амерички авиони вежбали удар по Санкт Петербургу

© Flickr / manhhaiАмерички бомбардер Б-52
Амерички бомбардер Б-52 - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
У пратњи ловаца НАТО стратешки бомбардер Ратног ваздухопловства САД B-52H Stratofortress одржао је маневре у близини граница са Русијом. Овим потезом, по оцени руских војних експерата, Американци су покушали да застраше Русију, демонстрирају моћ и покажу да су спремни да употребе тактичко нуклеарно оружје против руског града Санкт Петербурга.
Како је написао на свом Твитер налогу министар националне одбране Пољске Мариуш Блашчак, пољски ловци су пратили амерички бомбардер B-52H.
“Ово је важан део вежби компатибилности. Заједно бринемо о безбедности источног крила НАТО-а”, написао је он.
Авион са позивним знаком NOBLE61 полетео је из Пољске, прелетео Естонију, Летонију и Литванију, извршио борбени заокрет око острва Гоглан у Финском заливу, 200 километара од руског града Санкт Петербурга, а затим се упутио ка Великој Британији.
Према наводима медија, бомбардер је извео тренажни лет, током којег је увежбавао пробијање ракетне одбране Северозападног округа Русије и наношење нуклеарних ракетних удара на војне и инфраструктурне објекте.
Међутим, руске оружане снаге биле су обавештене и припремљене за долазак америчког авиона: војска је била у приправности и све време пратила путању ове летелице.

Покушај застрашивања и демонстрација моћи

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин, Американци су одржавањем маневра у близини руских граница покушали да застраше Русију.
„Овим су Сједињене Државе покушале да демонстрирају своју моћ. Поред тога, желеле су да покажу земљама-чланицама Алијансе, Пољској, као и балтичким државама да су на њиховој страни. И да они, односно Американци, могу да нанесу наводно снажан ударац по Русији“, објашњава саговорник Спутњика.
Међутим, према речима руског војног историчара Јурија Кнутова, овим маневрима, Сједињене Државе желеле су да покажу да наводно имају могућност да употребе тактичко нуклеарно оружје против другог по величини руског града Санкт Петербурга.
„Американци често користе бомбардере B-52 за разне провокације. Али, у овом случају, авион је полетео из балтичких земаља. Он је летео је у правцу Санкт Петербурга. Чак је и имитирао електронске крстареће ракете, највероватније са нуклеарном бојевом главом“, констатује стручњак.
Према његовом мишљењу, Американци су осмислили ову провокацију како би заоштрили ситуацију и показали Русији да су наводно спремни за почетак нуклеарног рата.
„Сједињене Државе су желеле да покажу да подржавају Украјину и да имају нуклеарне снаге које могу да употребе у случају потребе. Међутим, чисто сумњам да нуклеарну силу попут Русије може да застраши оваква врста претње“, наглашава Кнутов.
Слично мишљење дели и руски војни експерт Михаил Тимошенко. Према његовом мишљењу, Американци су демонстрирали повећање оперативне спремности важдушних снага Сједињених Америчких Држава и земаља-чланица НАТО.
© AFP 2023 / Raul ARBOLEDAАмерички бомбардер B-52 Stratofortress стар је више од 70 година, али је више пута модернизован
Амерички бомбардер Б-52 - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Амерички бомбардер B-52 Stratofortress стар је више од 70 година, али је више пута модернизован

Бомбардер коришћен и против Југославије

Што се тиче америчког бомбардера B-52 Stratofortress, Литовкин каже да је овај авион веома озбиљно оружје.

„Овај бомбардер је стар преко седамдесет година. Развијен је 1952.године. Током овог периода прошао је велику модернизацију. Његов домет је 8.000 километара. И може да понесе око 31,5 тона различите муниције: од нуклеарних и конвенционалних бомби до крстарећих пројектила. Поред тога, њега су Американци користили у ратовима у Авганистану, Либији, Ираку, Сирији, Југославији...Учествовао је у многим, практично, свим ратовима које су водиле Сједињене Америчке Државе“, констатује стручњак.

На питање да ли су ови амерички бомбардери због њихове стратешке авијације претња по руски град попут Санкт Петербурга, Тимошенко каже да све зависи од тога како ће авион бити наоружан.
„Може имати термонуклеарне бомбе или крстареће ракете са капацитетом пуњења од 150 или 200 килотона“, објашњава саговорник Спутњика.

Русија не седи скрштених руку

На питање како је Русија требала да реагује на маневре америчког бомбардера, Тимошенко каже да се амерички бомбардер налазио у међународном ваздушном простору.
„Он је био довољно далеко од наших граница. На око двеста километара“, објашњава стручњак.
Са овом оценом слаже се и Литовкин. Према његовим речима, амерички бомбардер се налазио ван ваздушног простора руске државе.
Да је постојала стварна претња по Санкт Петербург и да се бомбардер није налазио у међународном ваздушном простору, Русија би, како каже Кнутов, употребила своје противваздушне ракетне системе.

„Поред ловаца, већ постоје четири ракетна система С-400 и С-300 са дометом од око 300-400 километара. Поред тога, Русија има ракетни систем „Авангард“ и ракете „Сармат“, које су сада у приправности и које ће нам у случају нуклеарног сукоба обезбедити значајну предност над нуклеарним снагама Сједињених Држава“, констатује наш саговорник.

Према речима Литовкина, руска држава не седи скрштених руку.
„Русија има солидан систем ПВО. И због тога смо доста мирни по питању ове ситуације. Наравно, наша војска све прати и контролише. Али, ако нешто измакне контроли, мораћемо да употребимо силу“, констатује саговорник Спутњика.
Треба напоменути да су све учесталији летови авиона и дронова НАТО земаља које шпијунирају Русију. Ове летелице су се и раније појављивале у близини зоне сукоба у Украјини, као и у региону Калињинградске области и северних руских територија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала