Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак стигао у Београд да нас приволи на ревидирану ЗСО?

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић и Мирослав Лајчак
Александар Вучић и Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
Покушавају да нас приволе да пристанемо на ревидирану Заједницу српских општина, и на тај начин разводне оно што је потписано у Бриселу а чему је гарант Европска унија.
Ово је мишљење Владислава Јовановића, бившег амбасадора Србије при Уједињеним нацијама (УН) и дипломате у пензији, после састанка српског председника Србије Александра Вучића са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком који борави у дводневној посети Београду.
Вучић је рекао да је разговор био тежак и садржајан и да ће се разговори наставити.
Вучић је такође истакао да је тема била формирање Заједнице српских општина (ЗСО) и други потребни кораци у циљу нормализације односа Срба и Албанаца.

Хоће да нам наметну западну ЗСО

Јовановић стиче утисак да посета Лајчака има превасходно за циљ да покуша да нас привикне да ћемо добити нешто мање од ЗСО по Бриселском споразуму.
„То мислим јер је током посете Приштини Лајчак поменуо неких 15 различитих модела по Европи по којима би могла да се формира ЗСО, а с обзиром да су те примере предочили албанској страни очекујем да ће бити исто и са нама. Другим речима, оно што је договорено са прецизним овлашћењима и надлежностима ЗСО у Бриселу се на неки начин разводњава тиме што се узимају елементи из сличних случајева који постоје у Европи,“ каже Јовановић.
Јовановић напомиње да треба обратити пажњу да се поменуте паралеле европских модела заједница косе са бриселском ЗСО јер су сведени на нешто много мање од ЗСО која је договорена давних дана у Бриселу са Европском унијом (ЕУ).
„Ту се сада отварају два питања: једно је да Бриселски споразум који је постигнут не само да десет година није примењен од стране Приштине, већ се доводи у везу са процесом његових измена и допуна. Сам процес довођења у питање интегралности тог споразума је корак назад, а ако у њега почну да се уносе и избацују елементи који одговарају Западу и Приштини испада да се садашњи текст обавеза који је утврђен Бриселу 2013, и 2015. године ревидира,“ објашњава наш саговорник.

Ревизија Бриселског споразума

Додуше, како каже, то се још није десило мада је тај процес ревизије сугерисан самим тим то се то питање отвара као питање које тек треба решавати.
„То је корак уназад и психолошки и политички и због тога ЗСО у нашим очима треба да буде дупло увећана као нешто веома значајно да бисмо ми могли у неком тренутку да прихватимо и као компензацију за Косово у УН-у,“ сматра Јовановић.
Јовановић верује да се управо оваквим стварима најављује тиха ревизија постојећег и прецизно утврђеног споразума о ЗСО који би морао да се спроведе онако како је и предвиђен.
Иначе, Мирослав Лајчак је пре Београда боравио у Приштини, где је разговарао са премијером привремених косовских институција Косова Аљбином Куртијем са којим је, како је рекао, имао конструктиван и веома важан разговор о имплементацији мапе пута за примену Споразума о путу ка нормализацији односа Косова и Србије, и додао да је састанак испунио његова очекивања и да „добро разуме“ каква су очекивања Косова.

Корак уназад у преговорима

С друге стране, из Приштине се опет чуло да неће прихватити Заједницу српских општина договорену Бриселским споразумом, на чему Београд инсистира због чега српској страни „није јасно“ о чему треба да разговара у Охриду с обзиром да Београд неће признати косовску независност ни дати сагласност на улазак Косова у УН, али ни одустати од ЗСО по Бриселском споразуму.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је и да његови саветници проучавају 15 модела за формирање Заједнице српских општина на Косову и Метохији, које је предложио специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.
После састанка са Куртијем, словачки дипломата је казао и да две стране морају да се договоре о Имплементационом анексу, јер Споразум о путу ка нормализацији односа Косова и Србије без тога неће бити правно обавезујући. Лајчак је такође 10. марта изјавио да верује да ће Споразум бити спроведен бар делимично, ако не у потпуности, наводећи да ће значајан успех бити и усаглашавање "у добром делу" мапе пута.
Вучић и Курти ће се, како је најављено, 18. марта састати у Охриду у оквиру дијалога уз посредство ЕУ, а у фокусу састанка, чији је домаћин високи представник ЕУ Жозеп Борељ, биће финализације Имплементационог анекса Споразума о путу ка нормализацији односа Косова и Србије.
Европска служба за спољне послове (ЕЕАС) најавила је да ће Борељ и Лајчак у Охриду прво имати одвојене састанке са Вучићем и Куртијем, а да ће потом уследити заједнички трилатерални.
Мирослав Лајчак и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СРБИЈА
„Пре Охрида ћу рећи шта мислим и шта нам је чинити“: Вучић данас и сутра са Лајчаком
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
СРБИЈА
Изненадни западни маневар усред Приштине: Лајчак и званично убио Бриселски споразум
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СРБИЈА
Курти: Проучавамо 15 модела за формирање ЗСО које је предложио Лајчак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала