- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Приоритет британске војне стратегије ─ супротстављање претњи од Русије

© AFP 2023 / LOIC VENANCEБританска застава на Вестминстерској палати у Лондону
Британска застава на Вестминстерској палати у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
Главни приоритет ажуриране одбрамбене и спољнополитичке стратегије Велике Британије представља супротстављање геополитичкој претњи коју наводно дејства Русије представљају европској безбедности, саопштиле су британске власти.
„Извештај представља неколико приоритета у борби против претњи... Први и најважнији је супротстављање фундаменталном ризику за европску безбедност који представља Русија“, наводи се у заједничкој изјави кабинета британског премијера, Министарства одбране и Министарства спољних послова објављеном на сајту Владе.
Такође се напомиње да је ситуација у Украјини у протекле две године повећала могуће последице по „безбедност и благостање“ Британаца.
У извештају се додаје да ажурирана стратегија предвиђа још пет милијарди фунти за попуну залиха граната и модернизацију нуклеарног арсенала.
„Ажурирани свеобухватни преглед из 2023. потврђује да ће још пет милијарди фунти бити стављено на располагање Министарству одбране у наредне две године како би се помогло у попуњавању и одржавању најважнијих залиха муниције, модернизацији нуклеарног комплекса Велике Британије и финансирању наредне фазе програма подморница АУКУС-а“, прецизира се у саопштењу.

Мере због раста утицаја Кине

Стратегија такође садржи нове мере у области економије и технологије због раста утицаја Кине.
„У ажурираној стратегији наводи се како ће Британија прилагодити свој приступ Кини како би одговорила на епохални изазов који представљају растуће војне, финансијске и дипломатске активности Комунистичке партије Кине које изазивају све већу забринутост. Она садржи нове мере за јачање економске безбедности и технолошких могућности Велике Британије. .. суочене са овом претњом“, наводи се у саопштењу британске владе.
Како се наводи, британски премијер Риши Сунак одредио је кохерентан приступ британске владе према Кини, који треба да буде заснован на националним интересима и договорен са британским савезницима.
Винстон Черчил, бивши премијер Енглеске, 5. март 1946 - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
РУСИЈА
Како је Черчилов говор постао манифест борбе Англосаксонаца против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала