- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин одобрио нову концепцију Русије у међународној политици

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР
Председник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин потписао је у понедељак указ о уношењу измена у Концепцију државне политике Русије у сфери доприноса међународној сарадњи, а документ је објављен на званичном сајту за правне информације.
У обновљеном документу наводи се да Русија, полазећи од своје историјске одговорности за формирање и даље унапређивање система међународних односа, руководећи се спољнополитичким приоритетима и националним интересима, за своје циљеве поставља јачање међународног мира, свеопште безбедности и стабилности, подршку тежњи међународне заједнице стабилном развоју свих држава у интересу утврђивања праведног демократског светског поретка, што ће допринети и стварању погодних спољних услова за развој саме Русије.
Наводи се, такође, да Русија у оквиру реализације концепције државне политике намерава да са земљама у развоју дели постојеће искуство у социјално-економској трансформацији и да тежи да се додатно ангажује у сфери трговине, инвестиција и технологија с државама које добијају помоћ.
Обновљена концепција подразумева и да ће Русија јачати сопствени потенцијал у пружању такве помоћи.
У документу се наглашава да Русија не намерава да намеће политичке услове за пружање помочи и да поштује право држава које добијају помоћ да самостално бирају модел свој социјално-економског развоја. Сама помоћ треба да се пружа „на основу отворености, транспарентности и предвидивости“.
Претходна редакција документа подразумевала је само „указивање помоћи и тежњу ка дијалогу“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала