- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турски економиста: Банкрот „Банке Силицијумске долине“ утицаће на инфлацију у САД

© Sputnik / Алексей СухоруковРубља и долар
Рубља и долар - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
Банкрот Банке Силицијумске долине не би требало да доведе у озбиљан ризик светску економију, али би зато могао веома негативно да утиче на борбу против инфлације у Сједињеним Америчким Државама, оцењује у разговору за Спутњик турски економиста Еврен Болгјун, предавач на Универзитету Бејкоз у Истанбулу.

„Банка Силицијумске долине бавила се ризичним кредитирањем, јер је то била депозитарна банка. Оно што се с њом догодило јесте класичан пример банкарског банкрота. Главни део депозита је био комерцијалног карактера. Банка је давала депозите компанијама које су почињале делатност у областима као што су технологије, здравствена заштита, криптовалуте, финтес, покретали су стартапове, имали су велику потребу за средствима и имали су нестабилне приходе“, објашњава Болгјун.

Према његовим речима, пажњу привлачи чињеница да су најпознатије и највеће компаније за управљање активима у САД, као што су „Blackrock“ и „Vanguard“, такође биле партнери те банке, те да су претрпеле губитке у складу са својим уделом у њеном капиталу.
Инвестиције банке биле су у форми обвезница и хартија од вредности с хипотекарним покрићем. Процентни улози за њих су током протеклих годину дана порасли од 80 до 100 процената.
„Због тога, у ситуацији у којој је банка инвестирала на основну ниских процентних стопа, а у реалности су оне суштински порасле, она је претрпела озбиљне губитке у дугорочним обвезницама. Интерценције које су предузете током викенда биле су, чини се, ефикасне у овом тренутку. Ипак, ситуација је још сасвим свежа, а ускоро би могао да се деси низ нових банкрота. Ипак, не мислим да ће они бити банкарског карактера. Пре очекујем банкроте крипто стартапова. У проблемима ће, такође, бити компаније које су посредници у операцијама с крипто валутама“, сматра турски економиста.
Федерални систем резерви САД ће 22. марта одржати седницу, подсећа Болгјун и додаје да је новонастала ситуација довела до смањења стопе за 0,25 процента.
„Ако ситуација буде остала непромењена, то неће створити озбиљне ризике за светску економију. У најбољем случају, то ће подстаћи повећање стопе Федералног система резерви, што је заправо позитивна ствар у погледу трошкова финансирања за земље у развоју. У међувремену, ова ситуација ће негативно утицати на борбу против инфлације у Сједињеним Америчким Државама“, закључује економиста.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
ЕКОНОМИЈА
Пале светске берзе, банкрот банке Силицијумска долина уздрмао Вол стрит
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала