- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Зомби гусеница: Након инфекције тело јој порасло пет пута /видео/

CC0 / Unsplash/Erik Karits / Гусеница
Гусеница - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
Тело гусенице повећало се пет пута пошто је инфицирана гљивицом кинески кордицепс (ophiocordyceps sinensis), која јој је појела унутрашњост и изникла из главе.
Гусенице које живе под земљом лако постају жртве ове гљивице, које им уђу у тело приликом одбацивања слојева коже. Та гљивица углавном живи на Тибетанској висоравни и хималајским деловима Бутана и Непала.
Када једном уђе у тело гусенице, гљивица шири своје споре и нити унутар ње, а када гусеница умре, кордицепс почне да расте из ње. Тиме се омогућава да ветар разнесе споре на друга места и тако се гљивица даље размножава.
@oddanimalspecimens Caterpillar - This caterpillar was infected by a parasitic fungus or zombie fungus. Cordyceps are a type of fungus that parasitizes insects like this. Specimen use made possible by the University of Michigan Museum of Zoology. #animals #science #learnontiktok ♬ original sound - Odd Animal Specimens
На снимку објављеном на друштвеним мрежама, види се мумифицирана гусеница унутар стаклене цеви, део збирке Зоолошког музеја Универзитета у Мичигену. На њему се објашњава како гљивица зарази гусеницу, уништи јој унутрашњост и расте и даље.
Иако изгледа одвратно, ова појава је заправо веома вредна, јер се у појединим државама верује како има лековита својства, па се за нешто мање од пола килограма плаћа више од 60 долара.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала