- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Амерички експерт предвиђа која ће банка следећа банкротирати

© AP Photo / Ennio LeanzaУлаз у зграду банке "Креди Свис" у Цириху
Улаз у зграду банке Креди Свис у Цириху - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Једна од највећих швајцарских банака „Креди Свис“ биће следећа банка која ће претрпети крах након банкрота америчке банке „Силицијумска долина“ (СВБ), сматра финансијски коментатор и аутор бестселера „Богати отац, сиромашни отац“ Роберт Кијосаки.
Кијосаки је раније тачно предвидео колапс банке „Lehman Brothers“ 2008. године.
„Проблем је тржиште обвезница... назвао сам ‘Lehman Brothers’ пре много година и мислим да ће следећа банка бити ‘Креди Свис’... пошто се руши тржиште обвезница“, рекао је он за „Фокс бизнис“.
Регулатори државе Калифорнија су 10. марта затворили банку „Силицијумска долина“, једну од двадесет највећих комерцијалних банака у Сједињеним Америчким Државама. Ово је био највећи банкрот банке у САД од финансијске кризе 2008. Услед пропасти те банке, дошло је и до великог пада цена акција на светским берзама. Потез је уследио неколико дана након што је та институција објавила да има потешкоћа у пословању. Банка је пропала после тзв. банкарске панике 10. марта. Банкротом те банке највише су погођене технолошке компаније, које су у велико мери пословале са њом, али и старт-ап компаније, поједини медији, произвођачи вина из Калифорније итд.
Амерички председник Џозеф Бајден у понедељак је, у вези са ситуацијом око СВБ, изјавио да је банкарски систем земље безбедан и изразио уверење да порески обвезници неће трпети губитке због проблема банкротираних банака и да ће сви депозити штедиша бити сигурни.
Новчанице од једног долара - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
СВЕТ
Медији: Америка више неће моћи неограничено да штампа доларе због Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала