- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Британски премијер позвао на убрзавање војне помоћи Украјини

© AP Photo / Stefan RousseauБритански премијер Риши Сунак
Британски премијер Риши Сунак - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Британски премијер Риши Сунак позвао је на убрзавање и интензивирање западне војне помоћи Украјини.
„Мислим да је сада важно да убрзамо и интензивирамо нашу подршку Украјини“, рекао је Сунак у интервјуу за америчку телевизију „Ен-Би-Си“.
Сунак је приметио да је међународни одговор на покретање војне операције Русије у Украјини служио да би се било која земља обуздала да покрене непријатељска дејства.
„Мислим да је најбоље што можемо да урадимо за обуздавање непријатељских дејстава било које земље било где је да чинимо оно што тренутно чинимо у Украјини. А исправна ствар у овим условима је да пружимо Украјини сву подршку која јој је потребна да би се одбранила“, истакао је британски премијер.
Он је додао да би испоруке оружја из Кине Русији биле „веома забрињавајући и опасан развој догађаја“.
„Мислим да су Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и све земље послале снажну поруку позивајући Кину и било коју земљу да не подржава Русију у овом сукобу“, рекао је Сунак.
Упитан да ли би подржао увођење санкција Кини ако би она испоручивала оружје Русији, он је одговорио да је санкције увек најбоље „уводити у координацији са савезницима“.
Сунак је Кину назвао највећом претњом британским економским интересима и системским изазовом светском поретку.
„Понашање које у последње време видимо из Кине је забрињавајуће“, рекао је премијер, оптужујући кинеске власти за „све ауторитарније понашање код куће“ и вођење све асертивније спољне политике.
Сунак је отпутовао у САД како би присуствовао самиту америчко-британско-аустралијског одбрамбеног партнерства АУКУС, који се нашироко сматра пројектом за обуздавање Кине. Лидери трију земаља званично су објавили планове за изградњу нуклеарне подморничке флоте за Аустралију.
Два немачка борбена авиона „Јурофајтер тајфун“  - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Специјална операција у Украјини
Британски министар: Украјина ће добити модерне ловце тек након завршетка сукоба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала