- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Таксе на угљен диоксид – пут ка зеленој транзицији или протекционистичке мере ЕУ | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићДим из димњака
Дим из димњака  - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите насTelegramOdyssey
Зелена транзиција спада у обавезе које нам се сугеришу као један од предуслова за отворени пут ка ЕУ. Међутим, оно што нам из Брисела намећу је увођења пореза на СО2, који се правда борбом са климатским променама.
Енергија Спутњика
14 Март, 21:00
Портал „Спутњик Србија“, Радио Студио Б; све наше емисије можете гледати и на видео-платформи Одиси (Odysee.com)
Убележи у свој календар

Многи економисти, па и наши, кажу да је реч о мери која је системска заштита богатих од растућих економија сиромашних земаља, које нису чланице ЕУ, али и земаља остатка света - које своју робу пласирају на тржишта земаља чланица. Зато не чуди што многи ове економске мере тумаче као део геополитичке борбе ЕУ не само против земаља нечланица Уније већ против брзорастућих економија источне Азије, пре свега Кине.
Зато се намеће питање: Колико је ЕУ лицемерна, ако знамо да су због скупих енергената претходне године многе западноевропске земље повећале потрошњу фосилних горива?
О томе шта то конкретно подразумева и које су последице тога по Србију и регион у данашњој емисији “Енергија Спутњика” Јелица Путниковић разговара са др Сањом Филиповић, научном саветницом у Институту друштвених наука и редовном професорком Универзитета Сингидунум.
За економску будућност свих земаља које ће ове мере морати да примењују веома је битно које гране привреде ће бити посебно погођене. Јер, чини се да ту није реч само о такозваном карбон интензивном сектору, да ће погодити целокупну економију.
Професорку Филиповић питамо: Колико су ове мере ЕУ протекционистичке за привреду европских земаља и да ли ове мере, које доноси ЦБАМ механизам директно угрожавају слободно тржиште, чија правила, такође, пишу богате земље?
Од само усвајања примене такозваног ЦБАМ сертификата поскупеле су таксе на СО2 Зато не чуди страх да се и овим тржиштем може манипулисати, све да би се повећала конкурентност производа из земаља чланица ЕУ.
На Србији и земљама којима предстоји плаћање ових такси је да се добро припремило, да би нас ове мере што мање погађале. Једно од решења је националног тржишта емисионих дозвола, о чему ћемо, такође, разговарати са професорком Филиповић.
Енергија Спутњика, 14.3.2023.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала