- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Ерупције вулкана, тајфуни, земљотреси: Која су најопаснија места на свету /видео, фото/

© AP Photo / Han Sang-kyunТајфун погодио Кину, Јапан и Тајван
Тајфун погодио Кину, Јапан и Тајван - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Вода, ваздух, ватра и земља су елементи без којих не бисмо могли да замислимо живот. Међутим, могу да буду немилосрдни и да угрозе људске животе.
Из природе вребају многе опасности — од вулкана до поплава и олуја, пише „Национална географија“, наводећи најопаснија места широм света.

Најмоћнији светски вртлог

Узани мореуз Салтстраумен у Норвешкој стекао је репутацију страховитог због најјаче струје на Земљи и представља један од најмоћнијих светских вртлога.
На Малдивима, група ниских острва и атола у Индијском океану, названа је „пролазним острвима“ због тога што су подложна порасту нивоа мора. Ризик се повећава сваке године као и наша клима која наставља да се мења. Најопасније је, свакако, када ниво воде изненада почне да расте за време цунамија и олујних налета.
Чак 71 проценат цунамија се догоди у Тихом океану. Најопаснији цунами у новијој историји десио се 2004. године након земљотреса који је погодио обалу Суматре у Индонезији. Индијски океан на коме је цунами однео око 280.000 живота у 15 различитих земаља.

„Језера убице“

Језера Ниоус у Камеруну и језеро Киву на граници Демократске Републике Конго и Руанде називају се и „језерима убицама“. Она се налазе на подручјима вулканских активности у којима угљен-диоксид избија из дна језера, а таком ерупције вулкана експлодира с дна језера и формира облак. Након две ерупције 1980. године, погинуло је више од 1.700 људи и 3.500 животиња (углавном стоке) у Камеруну.
Рт Денисон на Антарктику је најветровитије место на Земљи, а сезонске олује изазивају разарања у насељеним подручјима широм света. Најјаче олује налазе се око топлих океана северно и јужно од екватора. Овде су ветрови појачани са променом притиска и то доводи до ротирајућег Кориолисовог ефекта услед којег настају урагани, циклони и тајфуни. Када се ради о таквим олујама, Хаити се сматра најугроженијим острвом на Карибима.

Земљотреси

Ако постоји једна ствар која повезује најсмртоносније дестинације света то је онда тектонска активност. Земљина кора се састоји од покретних плоча које се померају, а потенцијална енергија која се ствара међу њима пролази кроз копнене пукотине и производи сеизмички талас који тресе површину земље насилним потресима.
Осам од десет вулкански најугроженијих градова на свету налази се на Филипинима. Најсмртоноснији земљотрес забележен је 1556. године у Шенсију (Кина), а процењени број жртава је преко 800.000.
Градови који су склони земљотресима, попут Лос Анђелеса и Токија, користе најновија архитектонска достигнућа како би заштитили грађане и грађевине. Према листи природних опасности, осам најугроженијих градова налази се на Филипинима који не лежи само на појасу ватре већ и у обласи тајфуна.

Ерупције вулкана

Тектонска померања стварају вулканску активност. Више од 200.000 људи умрло је од последица вулканских ерупција у последњих 400 година. Као „најсвирепије место на Земљи“ описује се Афарска депресија у Етиопији која можда има и највећу вулканску активност на свету. Просечна годишња температура овде је наводно 34,4 степени Целзијусових, што га чини једним од најтоплијих места на Земљи. Међународни тим стручњака је такође навео да је Индонезија на самом врху највећег ризика од вулканске активности.
Вулкан Тамбора, на острву Сумбава, у Индонезији, убио је 70.000 људи 1815. године. Ерупција је изазвала климатске аномалије 1816. године, због чега је та година названа годином без лета. То је била једна од највећих вулканских ерупција у новијој историји.
Вулкан Мерапи је 2010. године изазвао смрт око 350 људи, али су десетине хиљада људи спасени правовременим евакуацијама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала