- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кремљ: Снабдевање Аустралије подморницама отвара много питања

© Sputnik / Наталья СеливерстоваКремљ
Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Снабдевање Аустралије атомским подморницама у оквиру партнерства САД, Велике Британије и Аустралије (АУКУС) покреће веома много питања, потребна је одређена транспарентност, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Овде у сваком случају има много питања у вези с проблематиком нешпирења и, наравно, овде је потребна посебна транспарентност и потребно је одговорити на сва питања која се намећу“, рекао је Песков новинарима.
Партнерство Аустралије са САД и Великом Британијом у формату АУКУС почело је у септембру 2021. године. Оно подразумева изградњу подморница с нуклеарним уређајима израђеним према америчкој и британској технологији.
У понедељак су чланице АУКУС-а објавиле да је почела реализација трилатералног плана о достављању атомских подморница с ненуклеарним оружјем Аустралији.
САД планирају да током следеће деценије испоруче Аустралији три подморнице класе „Вирџинија“ с могућношћу повећања партије на пет јединица. У Аустралији ће, пре тога, на ротационој основи бити лоциране подморнице САД и Велике Британије.
На сајту Међународне агенције за атомску енергију саопштено је да је Аустралија дужна да постигне споразум с том организацојом ради преузимања подморница у оквиру алијансе АУКУС.
Како је наведено, према члану 14 Споразума Аустралије и Међународне агенције за атомску енергију о примени гаранција у вези са Споразумом о неширењу нуклеарног оружја, земља може да користи нуклеарни материјал „као што су атомски мотори за подморнице, под условом да се Аустралија договара с Агенцијом о томе“.
Истовремено, портпарол Министарства иностраних послова Кине саопштило је да су саопштења земаља АУКУС-а да ће поштовати стандарде неширења нуклеарног оружја – апсолутно лицемерје.
„Пратећи искључиво сопствене геополитичке интересе, те три земље иду све даље погрешним и опасним путем“, рекао је портпарол кинеског министарства Ван Венбин.
Тестирање интерконтиненталне балистичке ракете „Минутмен“ - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
СВЕТ
Кина: АУКУС може довести до колапса режима неширења нуклеарног оружја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала