Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак: ЗСО мора да буде по моделу договореном 2013. и 2015. године

© Tanjug / ZORAN ŽESTIĆМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да Заједница српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији мора бити формирана и да без тога нема договора.
Лајчак је за РТС рекао да, ако се погледа предлог ЕУ, он говори о нормализацији, а не о некој капитулацији.
Специјални изасланик је навео да је у дошао у Београд, а раније у Приштину како би чуо мишљење обе стране како би се пронашао модел за спровођење споразума око чијег текста су, како је рекао, обе стране у Бриселу рекле да нема потребе даље разговарати.
Истакао је да све што је раније потписано мора бити и формирано, и да ЗСО мора бити изграђена по моделу који је договорен 2013. и 2015. године.
Нагласио је да у Европи постоје модели самоуправе мањинских народа, и како је рекао: „тога нико не би требало да се плаши“.
Лајчак је нагласио да је ЕУ предложила 15 модела „као инспирацију“ за формирање ЗСО, „а не као алтернативу“.
Он је навео да није циљ да неко победи или изгуби, већ да се нађе „вин-вин ситуација“ и „да се отворе европска врата“.
Упитан ли има ЗСО извршна овлашћења и шта значи када се каже да не желе другу Републику Српску на Косову, Лајчак је појаснио да ЗСО још не постоји, а то шта ће она имати треба да се договоре Београд и Приштина у оквиру дијалога, али наравно на основу тога што је договорено 2013. и 2015. године.
„Треба низ детаља да се договори, треба статут да се предложи и да се обе стране договоре око статута. Десет година није испуњен договор, али овог пута биће, јер нећемо имати договор без Заједнице“, рекао је Лајчак.
Одговарајући на питање зашто Међународно право у случају Украјине обавезује, а у случају Србије не обавезује и зашто се од Србије очекује да се одрекне свог територијалног интегритета, Лајчак је рекао да у европском предлогу то не пише.
„Европски предлог говори о нормализацији односа, а не о капитулацији. Ја верујем да је наш предлог фер и да је користан за Србију и за регион. Ја сам ту не да мењамо историју него да мењамо будућност. Знам колико је за мене значила и моју земљу европска перспектива. И знам колико ће донети добрих ствари Србији“, напоменуо је Лајчак.
На директно питање да ли нормализација односа значи и признање, Лајчак је нагласио да „о томе треба да се договоре Србија и Косово“.
Лајчак напомиње да састанак у Охриду, на коме је планирано да се председник Србије Александар Вучић састане са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем 18. марта у оквиру дијалога Београда и Приштине, има за циљ постизање договора око испуњавања споразума на основу европског предлога који има подршку свих чланица ЕУ какве се, како је нагласио, он не сећа у прошлости.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
СРБИЈА
Курти о састанку у Охриду: Оптимиста сам
Састанак Габријела Ескобара и Александра Вучића у Београду - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
СРБИЈА
Вучић данас са Ескобаром
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала