- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Летећи такси“ са људском посадом тестиран у Јапану /видео/

© Фото : Twitter/@MarubennyVoyage/PrintscreenЛетећи аутомобил тестиран у Јапану
Летећи аутомобил тестиран у Јапану - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
У Јапану је данас први пут успешно тестиран летећи аутомобил са људском посадом, а очекује се да ће слична возила, као „летећи таксији“, бити међу главним атракцијама Светске изложбе (Експо) која ће од 13. априла до 13. октобра 2025. године бити одржана у Осаки.
Летећи аутомобил, произведен у САД, током теста се подигао у ваздух уз помоћ 18 пропелера на висину од осам метара и задржао се у лету 10 секунди, преноси агенција Кјодо.
Возило се кретало назад, напред, лево и десно, неколико пута се окренуло и спустило на земљу.
Летећим аутомобилом је управљао пилот Масатоши Кумагаји, оснивач и шеф компаније ГМО која нуди услуге сајбер безбедности за оваква возила и дронове.
Кумагаји, који је прошао специјалну обуку у САД за овај лет, рекао је након спуштања да је имао исти осећај „као када је користио конзолу за игрице“.
„Технологија више није упитна, али очекују нас велики изазови због јапанских саобраћајних ограничења, као и због могућег страха грађана Јапана за сопствену безбедност“, рекао је Кумагаји.
Јапан планира да ови „летећи таксији“ превозе посетиоце Светске изложбе на једно од вештачких острва у заливу града Осака, где ће се одржати Експо 2025. године.
Тест у парку у Осаки организовала је фирма Марубени, која је добила лиценцу за летећи такси током Експа 2025. Међутим, како наводи Кјодо, та компанија најавила је да ће током Светске изложбе користити летеће возило које може да превезе пет путника и производи се у Великој Британији, а наручила их је 25.
Поред ове компаније, лиценцу за „летећи такси“ добиле су још четири фирме, а неке од њих већ имају склопљене уговоре са немачким и америчким произвођачима сличних летелица.
Летећи кинески аутомобил X2 - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
ДРУШТВО
Кина креће у масовну производњу — колико кошта летећи аутомобил /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала