- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Напето у Азији: Северна Кореја испалила још две балистичке ракете током маневара САД и Јужне Кореје

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceСеверна Кореја испалила две стратешке крстареће ракете из подморнице уочи вежби САД и Јужне Кореје
Северна Кореја испалила две стратешке крстареће ракете из подморнице уочи вежби САД и Јужне Кореје - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Северна Кореја је данас испалила две балистичке ракете кратког домета у море, саопштила је војска Јужне Кореје, што је последњи од неколико тестова наоружања у тренутку када Сеул и Вашингтон изводе своје највеће заједничке војне вежбе у последњих неколико година.
Ракете су испаљене око 7.40 часова по локалном времену из провинције Јужни Хвангае, у близини западне обале земље, и летеле су око 620 километара, саопштио је Генералштаб Јужне Кореје, преноси Ројтерс.
Јужнокорејска војска је у високој приправности и блиској координацији са САД, наведено је у саопштењу.
Војска Јужне Кореје „снажно је осудила“ потез Северне Кореје, назвавши поновљено лансирање пројектила „тешком провокацијом која угрожава мир и безбедност у региону и кршењем резолуција Савета безбедности Уједињених нација“.
Ракета је лансирана у тренутку велике 11-дневне заједничке војне вежбе САД и Јужне Кореје под називом „Штит слободе“, која је почела у понедељак.
Јапански премијер Фумио Кишида саопштио је да Јапан прикупља информације о ракети и да нису потврдили било какву штету у земљи у вези са лансирањем.
Секретар јапанске владе Хироказу Мацуно рекао је да није потврђено да су ракете долетеле на територију Јапана или у ексклузивну економску зону.
„Видимо да Северна Кореја жели да даље појачава провокативне акције, укључујући лансирање пројектила и нуклеарне тестове“, навео је Мацуно.
Он је нагласио да ће Токио наставити блиско да сарађује са САД и Јужном Корејом у вези с војним потезима Пјонгјанга и прикупљати и анализирати информације уз појачан надзор.
Индо-пацифичка команда САД саопштила је да последња лансирања не представљају непосредну претњу америчкој војсци или територији, као ни савезницима САД, али је навела да „нелегални програм наоружања Северне Кореје има дестабилизујући ефекат“.
Лансирање долази два дана након што је Пјонгјанг пробно испалио две стратешке крстареће ракете са подморнице, и мање од недељу дана након што је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредио војсци да интензивира вежбе за одвраћање и одговор на „прави рат“ ,ако то буде потребно.
Северна Кореја саопштила је да је испалила две крстареће ракете са подморнице како би показала спремност армије у ситуацији када „амерички империјалисти и њихове корејске марионете спроводе антисевернокорејске војне маневре“
САД су затражиле неформални састанак чланица Савета безбедности Уједињених нација о кршењу људских права у Северној Кореји, који ће бити одржан у петак.
Министарство спољних послова Северне Кореје осудило је планирани састанак као „најинтензивнији израз“ америчке „непријатељске политике“ према Пјонгјангу и упозорило да ће бити потребне „најтеже контрамере“, наводи Ројтерс.
Северна Кореја испалила две стратешке крстареће ракете из подморнице уочи вежби САД и Јужне Кореје - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СВЕТ
Северна Кореја испалила крстареће ракете из подморнице, почела вежба САД и Јужне Кореје /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала