- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Спремни да униште Русе: Вишински у СБ УН навео конкретне примере русофобије у Украјини

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаКирил Вишински
Кирил Вишински - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Члан Савета за људска права при председнику Русије, извршни директор медијске групе „Росија севодња“ Кирил Вишински током обраћања на седници Савета безбедности УН скренуо је пажњу на русофобију која се манифестује у поступцима украјинских власти и других представника украјинског друштва.
Вишински је подсетио да су се током 2022. године на украјинским ТВ каналима ширили русофобни, мизантропски позиви.
„Новинар '24 канала' Фахрудин Шарафмал је у директном преносу позвао на 'обрачунавање са Русима', да се уништавају њихове породице и деца“, рекао је Вишински.
Шарафмал се тада обратио Русима: „Ако будемо морали да поубијамо све ваше породице, бићу међу првима који ће то радити. Слава нацији!“.
Такође, украјински лекар Генадиј Друзенко, шеф пројекта „Мобилна болница“ позвао је да се руски ратни заробљеници кастрирају јер су, како је рекао, „они бубашвабе, а не људи“, подсетио је Вишински.
Такође се присетио видео-снимка са такозваном „социјалном рекламом“ који се својевремено појавио у Украјини – на њему девојка у украјинској народној кошуљи и са венцом пресеца гркљан руском војнику српом и говори: „Сада жањемо своју крваву жетву. Све вас чека смрт“.

„Те изјаве се данас спроводе у пракси – томе сведоче погубљења руских ратних заробљеника, нечовечно поступање према њима док се налазе у заробљеништву и начин на који се гранатирају цивили у Донбасу где се говори руски“, истакао је Вишински.

Он је скренуо пажњу члановима Савета безбедности и на нацрт саопштења парламента који је регистрован јуче у украјинског Врховној ради којим се предлаже да се политички режим у Русији званично назове „рашизам“.
„Као обележје те појаве која је измишљена у Украјини њихови посланици наводе 'самовеличање Русије и Руса насилним угњетавањем и/или негирањем постојања других народа“, навео је Вишински.
Како је додао, та лаж треба да изазове отворено непријатељство и мржњу према Русији и Русима не само у Украјини, него и у другим земљама и да постане инструмент буђења и формирања русофобије.
„Шта се дешава у Европској унији – у марту 2022. године премијер Пољске Матеуш Моравецки признао је да је русофобија данас 'мејнстрим, да је већ прихваћена као нешто очигледно у чему ми (пољски и европски политичари) функционишемо“, закључио је Вишински.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
РУСИЈА
Небензја: Односи између Русије и ЕУ више не постоје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала