- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјински министар: Монаси Кијевске лавре треба да пређу у расколничку цркву

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијевско-Печерска лавра
Кијевско-Печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Монаси канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) могу да остану у Кијевско-Печерској лаври, ако пређу у расколничку Православну цркву Украјине (ПЦУ), изјавио је министар културе Украјине Александар Ткаченко.

„Нико не поставља питање о селидби монаха. Реч је о враћању имовине која припада држави. Ако неко треба да оде, то су они руководиоци који су током година водили нелегалну изградњу на територији УНЕСКО-а: митрополити Павле (Лебед), Антоније (Паканич), управа Синода, администрација Украјинске православне цркве, а тек онда се може говорити о осталима“, изјавио је Ткаченко.

На питање новинара о томе где да иду монаси УПЦ-а, ако ће имовина манастира да буде предата држави, Ткаченко је изјавио да они могу да пређу у Православну цркву Украјине.
„Они увек имају избор. Без обзира на изјаву намесника лавре митрополита Павла о томе да монаси неће прећи у ПЦУ и да ослободе просторије, ситуација се може променити из корена, након што руководство канонске УПЦ напусти лавру“, рекао је он.
Министар културе Украјине је додао да ће заједнички рад експерата и полиције стимулисати такву њихову одлуку.
Национални споменик „Кијевско-Печерска лавра“ је раније обавезао монахе канонске Украјинске православне цркве да напусте зграде које су им припадале до 29. марта. Украјинска радна група за припрему предлога и препорука за организацију извршења појединачних задатака везаних за рад религиозних организација, утврдила је да је манастир прекршио услов уговора о коришћењу државне имовине. Комисија није навела садржај и детаље кршења.
Притисци националиста и расколника на канонску УПЦ, која је највећа у земљи и којој припадају милиони верника, почели су 1990. године. То се до 2018. године претворило у велику државну кампању, власти су формирале од расколничке организације „Православну цркву Украјине“ – конкурента УПЦ. Тада је почела информациона кампања против УПЦ, масовно преузимање храмова, њихова „добровољна пререгистрација“ на ПЦУ уз одобрење власти, незаконити напади националиста и расколника на свештенство и вернике.
Украјинске власти су 2022. године организовале највећи прогон Украјинске православне цркве у новијој историји земље. Позивали су се на њену везу са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине донеле су одлуке о забрани активности УПЦ-а, док је у парламенту донет закон о њеној забрани у Украјини. Неким представницима свештенства УПЦ-а уведене су санкције.
Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ. Служба безбедности Украјине (СБУ) вршила је претресе у Кијевско-печерској лаври, као и у неким манастирима у Сарњенској епархији канонске УПЦ у Ровњенској области на западу Украјине.
Кијевско-Печерска лавра у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
РУСИЈА
Одлука Кијева о Кијевско-печерској лаври кап у чаши: Прогон УПЦ почео још крајем прошлог века
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала