- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лавров о инциденту са дроном: Упозорили смо их, морали су знати куда лете

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Уђи у базу фотографијаРуски ловци Су-27
Руски ловци Су-27 - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе игноришу чињеницу да након почетка руске специјалне операције у Украјини приобална подручја Црног мора имају ограничен статус за летове, ово изгледа као провокација, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Чули сте да званичници Пентагона кажу да ће САД наставити да лете где год пожеле. Али ако следите ту логику, подручје око Сједињених Држава има исти статус као и подручје изнад Црног мора. Оне (САД) потпуно занемарују чињеницу да је наша војска, након почетка специјалне војне операције, прогласила одређена подручја Црног мора, као подручја са ограниченим статусом за коришћење свих врста летелица", рекао је Лавров телевизији "Русија 24".

"Такво пркосно непознавање ове објективне чињенице, наравно, наводи на размишљање да америчка страна стално покушава да тражи неку врсту провокације како би ескалирала своје конфронтационе приступе“, нагласио је Лавров.
„То је лоше, јер су они стално изјављивали да су одговорна сила, заинтересована за стратешку стабилност... Али речи су у супротности са делима“, додао је Лавров.
По његовим речима, сваки инцидент који изазова сукоб нуклеарних сила представља веома озбиљне ризике.
"САД то морају да знају", закључио је руски министар.
Раније је Министарство одбране Русије саопштило да је амерички дрон MК-9 пао у Црно море током оштрог маневрисања. Руски ловци који су подигнути ради пресретања нису били у контакти с њим, нити су употребили оружје. Како је објашњено, 14. марта ујутру амерички дрон МК-9 летео је ка руској граници са искљученим транспондерима, а руски ловци су подигнути у ваздух да би идентификовали уљеза. Услед наглог маневрисања, дрон је изгубио висину и пао у воду.
Амерички дрон MQ-9 Reaper (жетелац) - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА: По чему је познат амерички „жетелац‟ који је завршио на дну Црног мора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала