- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Папа забринут због ситуације у Кијевско-печерској лаври, апелује да сви поштују света места

© AP Photo / Domenico StinellisПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Пратите нас
Папа Фрања изразио је забринутост због ситуације у Кијевско-печерској лаври. Он је позвао укључене стране да поштују света места.

"Размишљам о православним монасима Кијевске лавре. Молим стране у сукобу да поштују света места", рекао је папа и додао да су монаси и свештеници, ма којој конфесији припадали, подршка народа божјег.

Подсетимо, национални споменик „Кијевско-Печерска лавра“ је раније обавезао монахе канонске Украјинске православне цркве да напусте зграде које су им припадале до 29. марта.
Украјинска радна група за припрему предлога и препорука за организацију извршења појединачних задатака везаних за рад религиозних организација, утврдила је да је манастир прекршио услов уговора о коришћењу државне имовине. Комисија није навела садржај и детаље кршења.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упутио је писмо генералном секретару УН и актуелном председнику ОЕБС-а у којем је скренуо пажњу на кршења права православних верника у Украјини и позвао их да утичу на Кијев како би спречили насилно исељење монаха из Кијевско-печерске лавре, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.
Значај Кијевско-печерске лавре за вернике једна је од тема новог издања ауторске емисије Љубинке Милинчић Мој поглед на Русију, која се емитује у среду у 21 час.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Подкаст
Љубинка Милинчић: Зашто Русија није одговорила на атомски напад на Петербург
Кијевско-Печерска лавра у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
РУСИЈА
Одлука Кијева о Кијевско-печерској лаври кап у чаши: Прогон УПЦ почео још крајем прошлог века
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала