- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Срушена, па подигнута нова: Како сада изгледа Централна кула на Старом сајмишту (видео, фото)

© Фото : YouTube/Gradnja, snimak sa ekranaРеконструкција куле на Старом сајмишту
Реконструкција куле на Старом сајмишту - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Пратите нас
Радови на једном од малобројних очуваних објеката првог београдског Сајма предвиђају темељну реконструкцију која ће здању вратити оригинални изглед из 1938. године.
Иако је београдско Старо сајмиште смештено уз Бранков мост у Блоку 17 на Новом Београду, проглашено за споменик културе још 1987. године, овај комплекс је у стварности већ деценијама био потпуно запуштен.
Већина сајамских павиљона била је уништена у бомбардовањима током Другог светског рата, а сачувани део комплекса служио је у различите сврхе – од привременог смештаја и уметничких атељеа до административне намене. Међутим, услед лошег одржавања стање објекта је погоршано, а статика временом угрожена пропадањем.
Коначно, усвајањем Закона о Меморијалном центру „Старо сајмиште” 2020. године имовина је пренета на државу, те се тако у јулу 2022. званично ушло у изградњу, полагањем цигле за реконструкцију Централне куле.
Радови на једном од малобројних очуваних објеката првог београдског Сајма предвиђају темељну реконструкцију која ће здању вратити оригинални изглед из 1938. године, уз коришћење мера конзервације, рестаурације, санације и адаптације.
Због арматуре и бетона који су се налазили у изузетно лошем стању кула је јесенас морала да буде уклоњена, а враћена је на своје место у потпуности према оригиналном пројекту. По завршетку, кула ће имати и панорамски лифт који неће нарушити њен првобитни изглед, преноси портал „Градња“.
© Фото : YouTube/Gradnja, snimak sa ekranaРеконструкција куле на Старом сајмишту
Реконструкција куле на Старом сајмишту - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Реконструкција куле на Старом сајмишту

Следе Италијански павиљон и Павиљон Николе Спасића

Након централне куле на ред за обнову долазе Италијански павиљон и Павиљон Николе Спасића, а план је да буду реконструисане све зграде некадашњег Сајма.
Прва фаза радова, која обухвата архитектонско-грађевинске радове на Централној кули, у вредности од 186 милиона динара, завршена је у складу са планираним роковима, односно у децембру 2022. године.
Друга фаза радова подразумева комплетну обнову објекта, за шта је предвиђено 306 милиона динара, са роком завршетка до краја 2023. године, као и наставак радова на адаптацији управне зграде установе у вредности од 30 милиона динара.
© YouTube/Gradnja, snimak sa ekranaКула је после уклањања враћена на старо место по оригиналном пројекту
Реконструкција кулe на Старом сајмишту - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Кула је после уклањања враћена на старо место по оригиналном пројекту

Сећање на жртве и историјске догађаје

Меморијални центар „Старо сајмиште“ заједнички је пројекат Министарства за културу и информисање и Града Београда, а основан је као установа посвећена култури сећања на жртве и историјске догађаје који су се десили на простору данашњег Старог сајмишта.
Према Закону предвиђене су две музејске целине, од којих ће једна бити посвећена првој фази логора – „Јеврејском логору Земун“, а друга „Прихватном логору Земун“ у којем су већину чинили Срби. Један ће бити у Спасићевом, други у Италијанском павиљону.
У једном делу Централне куле требало би да буду смештене канцеларије Меморијалног центра „Старо сајмиште“, а други део је планиран да буде простор за изложбе са едукационом наменом.
„У време Гестапо логора кула је била слика ужаса који се овде догађао. Сада ће она бити централна фигура сећања на то време. Ту ће бити централни изложбени простор у оквиру меморијалног центра и неће бити заборављене ни друге историјске намене овог места: од сајма, преко логора, до уметничких атељеа у којима су стварали бројни значајни уметници“, изјавила је Кринка Видаковић Перов, в. д. директора меморијалног центра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала