- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Усташка идеологија у срцу Европске уније – јесу ли то вредности којима би Срби требало да стреме

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПленарна седница Европског парламента
Пленарна седница Европског парламента - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Пратите нас
Хрватски представници у Европском парламенту организују конференцију о хрватском кардиналу - „Блажени Алојзије Степинац – сведочанство вере, устрајности и наде“. Овакве манифестације нису неуобичајене за ЕП у којем се својевремено одржала и изложба посвећена животу и делу овог најпознатијег усташког идеолога.
Најава конференције уследила је непосредно након одлуке Ватикана да се питање канонизације Степинца стави на чекање. Папа није категорички одбио хрватске захтеве за канонизацијом, али људи блиски њему као и они који су били укључени у рад комисије за истраживање Степинчевог лика и дела тврде да се оно готово сигурно неће више покретати докле год папа Фрања „седи“ на Светој столици.

Усташа Степинац – радо виђен гост у ЕУ

Историчар Немања Девић сматра да Хрватска, након неуспешног покушаја рехабилитације политичког вође Независне Државе Хрватске Анте Павелића, сада покушава да рехабилитује њеног духовног вођу – загребачког надбискупа Алојзија Степинца.
Хрватски кардинал Алојзије Степинац - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
СРБИЈА
Дачић: Пут помирења не иде преко Степинца, несхватљиво је шта организује Европски парламент
Девић наглашава да се не ради о судској или историјској рехабилитацији, већ покушају проглашења свецем човека који је још пре почетка Другог светског рата изјавио да би се Србија „уз добре пастире могла покатоличити у пар деценија“, а који је на српску културу гледао као на нешто априори лоше јер је -„супротстављено Западу“.
Савремена Хрватска је Степинца већ рехабилитовала „на терену“, а сада то чини лобирајући пред међународном заједницом. У томе, судећи између осталог и по иницијативи за ову конференцију у Европском парламенту, очигледно има успеха, каже Девић за Спутњик.

Бандера у Украјини, Степинац у Хрватској

Он напомиње да је српска историографија одавно „рашчистила“ са питањем које су и какве Степинчеве „заслуге“. Докази су многобројни и неспорни, а сви указују на то да је кардинал Степинац био водећа фигура усташког режима и један од главних идеолога стравичних злочина који су почињени над Србима у Хрватској за време Другог светског рата.
© Sputnik / Alexandr Maksimenko / Уђи у базу фотографијаВојници Азовског батаљона полажу заклетву у Кијеву пре одласка у Донбас
Војници Азовског батаљона полажу заклетву у Кијеву пре одласка у Донбас - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Војници Азовског батаљона полажу заклетву у Кијеву пре одласка у Донбас
Изгледа да слепи антикомунизам и русофобија појединих европских званичника неретко воде и ка рехабилитацији личности из фашистичког миљеа. Таква тенденција се јасно уочава са следбеницима Степана Бандере у Украјини, а изгледа да у Бриселу имају поприлично слуха и за присталице усташа у Хрватској, каже Девић.
Он подсећа на речи Захара Прилепина из 2014. који је још тада упозоравао да је фашизам у Европи жив. „Те речи смо“, каже Девић, „игнорисали као прејаке, а сада фашизам гледамо у разним појавним облицима и с временом ће бити све огољенији“.

Благословио НДХ и Павелића

Покатоличавање Срба у Хрватској за време Другог светског рата билоје осмишљено и спровођено у склопу усташке стратегије решавања српског питања у Хрватској. По овој стратегији, трећину Срба је требало покатоличити и похрватити, трећину протерати, а трећину убити. Та геноцидна политика етничког чишћења спроводила се доследно од првог до последњег дана трајања нацистичке сателитске државе НДХ, а у њој су отворено и свесрдно учествовали хрватски свештеници под патронатом Ватикана.
Алојзије Степинац је одмах благословио стварање „католичке државе“,а два дана по проглашењу НДХ, 12. априла 1941. године састао се са Славком Кватерником, озлоглашеним усташом који је са својим казненим експедицијама организовао и изводио масовне покоље и стравична мучења Срба, Рома и Јевреја. Са главним политичким вођом НДХ, Антом Павелићем, први пут се састао пар дана након тога када је изразио своју пуну подршку новоформираној усташкој држави, а Павелићу дао благослов.
CC0 / Јавно власништво / Алојзије Степинац и Анте Павелић
Алојзије Степинац и Анте Павелић - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Алојзије Степинац и Анте Павелић
Кроз читав рат Степинац је активно сарађивао и помагао усташки режим, дајући му тиме легитимитет католичке цркве. Почетком 1942. Ватикан га је службено поставио за војног викара НДХ, а само годину дана касније Степинац се хвали Папи Пију XII како је успео да покатоличи преко 240.000 Срба из Хрватске. У другом писму изражава мишљење како би кроз 20 година сви Срби нестали из Хрватске уколико би се политика Анте Павелића доследно спроводила.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала