- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Асад ексклузивно за Спутњик: Сирија признаје нове руске границе

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Сирије Башар Асад
Председник Сирије Башар Асад - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Запад већ води трећи светски рат – рукама украјинског председника Владимира Зеленског и у прокси формату, изјавио је сиријски председник Башар Асад у ексклузивном интервјуу за Спутњик. Он је додао да Дамаск признаје нове границе Русије.

„Сматрам да је трећи светски рат у току, иако је другачији по форми. Мислим на то да су светски ратови раније вођени на традиционалан начин. Војске неколико држава бориле су се против неколико других. Сада постоји ова ситуација да због савременог оружја, посебно нуклеарног, постоји одвраћање од традиционалног рата, тако да се ратови крећу ка прокси форми”, рекао је Асад који се јуче у Москви састао са руским председником.

Он је додао да Зеленски данас ратује у име Запада са својом нацистичком војском.
„Иста ствар, терористи су војске које делују у име Запада у Сирији и другим регионима”, нагласио је Асад.

Дамаск признаје нове руске регионе

Сиријски председник је поручио да Дамаск признаје нове границе Русије са придруженим територијама ДНР, ЛНР, Херсонском и Запорошком области.
Према његовим речима, ове територије су историјски биле руске и Сирија их је признавала још пре почетка специјалне операције, а такав став Дамаска је заснован на историјским чињеницама.
Сиријски лидер је подвукао да народ у Сирији са великим одушевљењем подржава Русију и њену специјалну операцију у Украјини, као и да ће након победе Москве у свету бити мирније и безбедније.

Управо овај рат ће почети да мења глобалну равнотежу, будући да је део страдања у Сирији, Ираку и многим другим земљама проузроковао униполарни свет, сматра сиријски председник

Могуће је да Вашингтон пребацује сиријске терористе у Украјину

Асад сматра да, иако Дамаск нема доказе, потпуно је очекивано да Сједињене Америчке Државе могу да пребацују исламске терористе из Сирије у Украјину ради конфронтације са Русијом.

Према његовим речима, екстремисти нису отишли у Украјину да би учествовали у верском рату, јер се тамо не води такав рат, већ су тамо пребачени уз помоћ Вашингтона.

Сиријски лидер је, поред тога, напоменуо да уколико сиријски добровољци оду у зону специјалне операције ради помоћи руским војницима, то неће бити у име државе и сиријске власти неће бити обавештене о томе.

Руско присуство у Сирији не треба да буде привремено

Асад је такође коментарисао руско војно присуство у Сирији и оценио да је добра идеја повећање њеног војног присуства, као и да уколико Русија жели да прошири базе или повећа њихов број, то је питање техничког или логистичког карактера.
„Војно присуство Русије у Сирији не треба да буде привремено и ограничено само на борбу против тероризма”, оценио је Асад.
Руске базе у Сирији, истакао је он, треба да буду опремљене најсавременијим оружјем, како би се омогућило ефикасно обуздавање претњи.
Према његовим речима дан раније су руска и сиријска страна на нивоу министара одбране разговарале о питањима војне сарадње, али тема о базама није посебно покренута.
Председник Сирије сматра да велике силе не могу да се бране нити играју одговарајућу улогу на светској сцени ограничавајући присуство само на својим државним територијама.
„Оне то морају да раде ван њихових граница преко савезника у свету или помоћу војних база”, додао је сиријски лидер.

Терористи су алтернативна војска САД и НАТО

Сиријски председник се осврнуо и на наоружавање Западом сиријских милитаната, рекавши да се то веома активно одвија и да кријумчарење и препродаја западног оружја из Украјине, у том контексту, неће имати велику улогу.
„На пример, Француска је послала терористима најновије противтенковске ракетне системе. Несумњиво, по америчком налогу. САД су им доставиле савремене и напредне ПВО ракете. Теористи располажу свим сателитима. Шта значи цурење малих залиха оружја? Ништа. Имају све, они су алтернативна војска САД и осталих чланица НАТО”, сматра Асад.

Сирија има доказе

Асад је, такође, изјавио да власти Сирије имају доказе да су САД припремале терористе на територији војне базе Ал-Танф.
Он је додао да је несумњиво да се на подручју Ал-Танфа налази терористички камп у којима се налази на тесетине хиљада терориста са њиховим породицама.
Сиријски лидер је објаснио да се терористи повремено шаљу на извршавање терористичких аката против сиријске војске.

Састанак са Ердоганом под једним условом

Коментаришући односе са Турском, Асад је рекао да је спреман да се састане са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом тек након повлачења турских снага из Сирије.

Према његовим речима, Турска је одиграла негативну улогу у рату у Сирији, подржавајући организације које Дамаск сматра терористичким и уводећи на сиријску територију своју војску.

„За нас је Турска држава-окупатор”, истакао је сиријски лидер.

Русија и Кина имају посебну одговорност у супротстављању Вашингтону

Сиријски лидер је оценио да је потребна коалиција држава у циљу супротстављања САД у свету и да Русија и Кина имају посебну одговорност у том погледу.

Ту су чланице БРИКС-а и друге државе које су почеле да се удаљавају од Вашингтона и губе веру у њега, истиче сиријски лидер, осећајући да САД представљају претњу по глобалну стабилност.

У плану 40 инвестиционих пројеката Москве и Дамаска

Асад је, такође, говорио и о економској сарадњи две земље и истакао да оне планирају 40 инвестиционих пројеката у областима енергетике, индустрије, транспорта, стамбене изградње.
Он је додао да ће Москва и Дамаск у наредним недељама потписати споразум о економској сарадњи и да ће се сваки пројекат разамтрати и одобравати појединачно.
У Кремљу су 15. марта одржани преговори председника Русије Владимира Путина и сиријског лидера, који је стигао у званичну посету. Председници две државе су одржали састанке са делегацијама, а затим тет-а-тет.
Башар Асад - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
РУСИЈА
Асад у Кремљу: Пуна подршка Русији у борби против „старих и нових нациста“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала