- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђукановић донео указ о распуштању Скупштине

© Sputnik / Радоје ПантовићСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Председник Црне Горе Мило Ђукановић донео је Указ о распуштању Скупштине Црне Горе.
Указ о распуштању 27. сазива Скупштине Црне Горе ступа на снагу даном доношења, а Указ ће бити објављен у Службеном листу Црне Горе.
Ђукановић је, како истичу из Службе за информисање председника Црне Горе, донео Указ на основу члана 92 тачка 3 Устава Црне Горе.

Ђукановић није имао основа да распути Скупштину

Лидер Демоса Миодраг Лекић казао је да су пријевремени избори тема првог реда, а оцијенио да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић није имао основа да данас распусти Скупштину Црне Горе.
“У надлежностима предсједника нигдје не пише да он распушта парламент. У члану 92 пише да се Скупштина распушта ако не изабере владу у року од 90 дана од кад предсједник преложи мандатара, али он није предложио мандатара.”, рекао је Лекић.
Одговарајући на питање да ли су се на данашњи дан стекли уставни и законски услови за предсједник Црне Горе указом распусти парламент, министар унутрашњих послова у технићком мандату Филип Аџић је казао да се за то нијесу стекли услови.
“Ово је један очајнички покушај губитника који је свјестан да не постпји ни трачак наде да може побиједити на предстојећим предсједничким изборима .” поручио је Аџић гостујући у емисији "Начисто" на Телевизији Вијести.
Правник Покрета "Европа сад" Филип Ивановић је казао да су у том покрету заговарали да већина скрати мандат скупштини али да се то није десило
“Вијдећемо правно образложење овога али ми смо за изборе спремни .”, поручио је он.
Посланик Демократа Драган Краповић оцијенио је да Ђукановић нема тренутно легитимитет за распуштање Скупштине.
“Са распираним изборима који ће бити за неколико дана поставља се питање легитимитета. С уставно-правног аспекта нема сумњи да Ђукановић није имао право на овај потез јер у члану на који се он позива пише да само предсједник распушта Скупштину”, рекао је Краповић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала