- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ о наводним плановима за зближавање са Молдавијом ─ Москва је за изградњу добросуседских односа

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Москва нема информације о постојању плана за приближавање Москве и Кишињева, али остаје отворена за успостављање билатералних обострано корисних односа, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Не знам ништа о постојању таквог плана, могуће је да су у питању дезинформације које се много објављују у западним медијима“, рекао је Песков новинарима, замољен да прокоментарише информације које су се појавиле у медијима да постоји неки план Кремља за зближавање Москве и Кишињева.
Он је при томе нагласио да је „Русија увек била и остаће отворена за успостављање добросуседских узајамно корисних односа, укључујући и са Молдавијом“.
Портпарол је додао да Русија жали што актуелно руководство Молдавије има „потпуно неоправдане и неосноване предрасуде према Москви“.
„Они (руководство Молдавије) су вероватно заражени русофобичном инфекцијом, бацилом. Што се тиче Русије, Русија увек тражи добре односе, узајамно поштовање, узајамно корисне односе засноване на уважавању међусобних интереса са свим земљама“, закључио је Песков.
Раније је немачки лист „Зидојче цајтунг“ јавио да је, заједно са низом других медија, добио на располагање документе према којима је Москва наводно израдила план који предвиђа приближавање Молдавије са Русијом, конкретно, да су циљеви до 2022. године наводно предвиђали „неутрализацију покушаја ограничавања активности руских и проруских медија у Молдавији“.
Председница Молдавије Маја Санду изјавила је раније да су се у земљи припремали покушаји промене уставног поретка и позвала парламент земље да пооштри законодавство у области безбедности. Пре тога је украјински председник Владимир Зеленски тврдио да је украјинска обавештајна служба пресрела наводни „план Русије“ за „уништење демократског поретка“ у Молдавији и упозорио Кишињев на то.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
РУСИЈА
Кремљ: Молдавија клизи у антируску хистерију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала