- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Немци због Руса одбили да буду домаћини Светског првенства – „Незамисливо је!“

© Sputnik / Alexey FilippovНзинга Прескод из САД и Рускиња Аида Шанајева током полуфинала у женској категорији на Светском првенству у мачевању у Москви.
Нзинга Прескод из САД и Рускиња Аида Шанајева током полуфинала у женској категорији на Светском првенству у мачевању у Москви.  - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Немачка мачевалачка федерација (ДФБ) је на свом званичном сајту објавила да одбија да организује Светско првенство у мачевању у знак протеста због пријема руских и белоруских спортистана такмичење.
Конгрес Међународне мачевалачке федерације (ФИЕ) десетог марта одлучио је да дозволи учешће спортистима из Русије и Белорусије на међународним такмичењима. Председник Руске мачевалачке федерације (ФФР) Илгар Мамадов рекао је за Спутњикда је ова одлука донета већином гласова.
„Одлука Конгреса ФИЕ да још једном дозволи учешће Русије и Белорусије изазвала је бурне дискусије како у земљи тако и у иностранству. Светско првенство би било једно од првих на којима би ова одлука морала да се примени. То је сада незамисливо за ДФБ да донесе такву одлуку. Сада желимо да пошаљемо јасан сигнал да бисмо желели другачији резултат и да још увек видимо много отворених питања о примени одлуке ФИЕ, која онемогућава одржавање турнира“, рекла је председница ДФБ Клаудија Бокел.
Мамадов је открио да још увек нема одлуке о новом домаћину шампината.
„Још увек нема одлуке о новом домаћину Светског првенства у мачевању након одбијања Немачке. То значи да Немци нису у стању да организују таква такмичења. Вероватно има и других земаља које то неће моћи. Турнире треба да организују они који могу да их организују уз учешће свих. Колико сам разумео, међународна федерација преговара са националним федерацијама о овом питању“, рекао је за Спутњик Илгар Мамадов председник Руске мачевалачке федерације.
Светско првенство требало је да се одржи у мају. Извршни комитет Међународног олимпијског комитета (МОК) је 25. јануара позвао на повратак руских и белоруских спортиста на међународна такмичења у неутралном статусу, при чему је предложио да се не допуштају спортисти који су активно подржавали ситуацију у Украјини.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
СПОРТ
Захарова о сулудом захтеву Британаца: „Манифестација русофобије“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала