- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Наши и руски пилоти лете близу у Сирији“: Израел објаснио зашто не може да пружи помоћ Кијеву

© AP Photo / Sebastian ScheinerИзраелски премијер Бењамин Нетанијаху
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху  - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Израел је ограничен на пружање Украјини само хуманитарне помоћи због споразума са руским властима о Сирији, изјавио је премијер Израела Бенјамин Нетанијаху након састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Берлину.
Упитан какви су изгледи за то да Израел прошири помоћ Кијеву, Нетанијаху је рекао:
„Морам потпуно искрено и отворено да кажем да ту имамо тешку ситуацију. Израелски и руски пилоти лете на минималној удаљеност једни од других на небу изнад Сирије“, одговорио је Нетанијаху.
Како је објаснио, пре неколико година Израел је одлучио да се одупре покушајима Ирана да „отвори трећи фронт“ против њега из Сирије, због чега су активиране израелске ваздухопловне снаге.
По речима Нетанијахуа, приликом извођења тих операција, односно полетања израелских борбених авиона, израелски војници су морали да узму у обзир руско присуство у Сирији.
„Да бисмо то реализовали, склопили смо споразум са руском владом, са руским Ратним ваздухопловством и руском војском у Сирији да нећемо једни другима обарати авионе. Мислим да ниједна европска земља нема такву ситуацију, када је реч о онима који подржавају Украјину. Ми имамо такав проблем и ја овде отворено говорим о томе. У оквиру тих ограничења и тих размишљања покушавамо да пружимо Украјини хуманитарну и одбрамбену помоћ“, констатовао је израелски премијер.

Какву помоћ Израел пружа Украјини?

Нетанијаху је саопштио да ће израелски стручњаци помоћи Украјини да распореди високо технолошки систем за упозорење на могуће ваздушне нападе, користећи богато искуство Израела.

„Нудимо Украјини не само хуманитарну помоћ, него и помоћ у цивилној одбрани, у прављењу система за рано упозоравање. Израел је развио напредне системе у тој области и они омогућавају да се избегне то да се, на пример, цела земља или читави региони крију у склоништима“, објаснио је Нетанијаху.

По његовим речима, израелски системи омогућавају да се тачно предвиди правац удара и да се грађани унапред обавесте о томе. Како је додао, настављају се контакти израелских и украјинских стручњака по том питању.
Раније се Украјина више пута обраћала властима Израела захтевајући да испоручи оружје, али је израелска страна доследно одбијала све захтеве.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху  - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
РУСИЈА
Одлука нове Владе: Израел ће мање говорити о Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала