- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска црква прекида односе са Кипром

© Sputnik / Константин Чалабов / Уђи у базу фотографијаМанастири Великог Новгорода
Манастири Великог Новгорода - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Синод Руске православне цркве саопштио је да не може да буде у евхаристијском (литургијском) општењу са новим поглаваром Кипарске православне цркве, архиепископом Георгијем, због његовог признања украјинских расколника, објављено је на сајту Руске православне цркве.
Досадашњи поглавар Кипарске Цркве, архиепископ Хризостом II преминуо је 7. новембра 2022. године, а на његово место је изабран архиепископ Георгије.
„Новоизабрани поглавар Кипарске православне цркве, архиепископ Нове Јустинијане и целог Кипра, Георгије наставио је да помиње лидера украјинских расколника. Свети Синод је констатовао немогућност помена имена архиепископа Нове Јустинијане и целог Кипара Георгија у диптисима, молитвеног и евхаристијског општењу са њим, као и са оним архијерејима Кипарске православне Цркве који су ушли или ће ући у црквено општење са расколницима“, преноси сајт РПЦ.
Крајем 2018. године, на иницијативу тадашњих украјинских власти и Цариградске патријаршије, формирана је расколничка структура — такозвана „Православна црква Украјине“.
У јануару 2019. године неканонска црквена структура је добила томос о аутокефалности од цариградског патријарха Вартоломеја.
Синод Кипарске православне цркве признао украјинске расколнике - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2020
Синод Кипарске православне цркве признао украјинске расколнике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала