- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Швајцарска покушава да спаси Креди Свис банкрота, акције банке порасле

© AP Photo / Ennio LeanzaУлаз у зграду банке "Креди Свис" у Цириху
Улаз у зграду банке Креди Свис у Цириху - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Банкарски гигант Креди Свис саопштио је да ће позајмити до 54 милијарде долара од Швајцарске централне банке како би осигурао своје финансије. Креди Свис је саопштила да предузима одлучне мере да ојача своју ликвидност, пошто су акције банке јуче пале за 24 одсто, након што је објављено да су пронашли „слабост” у финансијском извештавању.
„Мој тим и ја смо решени да брзо напредујемо како бисмо пружили једноставнију и фокусиранију банку изграђену на потребама клијената”, саопштио је извршни директор Креди Свис Улрих Кернер.
Акције Креди Свис" порасле су више од 30 одсто, након што је банка објавила да ће узети позајмицу од Швајцарске националне банке.
Проблеми у банкарском сектору јавили су се прошле седмице, када је у САД пропала Банка Силицијумске долине, 16. по величини банке у земљи, да би два дана касније уследио колапс Сигначр банке .
Швајцарска национална банка, која је централна банка Швајцарске, и Швајцарска управа за надзор финансијског тржишта настојали су да смире страхове инвеститора, рекавши да су спремни да помогну Креди Свис-у ако буде потребно.
За швајцарске финансијске институције важе строга правила како би се „осигурала њихова стабилност”, а Креди Свис испуњава захтеве за банке које се сматрају системски важним, рекли су регулатори.
Банка Силицијумске долине - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
ЕКОНОМИЈА
Прети ли колапс банкарском сектору Америке
Куда води финансијска неравнотежа? - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
ЕКОНОМИЈА
Ближи се време кад ће камион долара вредети колико и конфете
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала