- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Трчи ли Мило почасни круг или је мачка са девет живота - одлучује опозиција /видео/

© AFP 2023 / JOHANNA LEGUERREМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Уочи председничких избора у Црној Гори две су струје мишљења: да на њима лидер ДПС-а Мило Ђукановић броји последње дане, а други да је мачка са девет живота и да би могао да победи. Исход ће, истичу саговорници Спутњика, зависити од спремности његових противника да у другом кругу стану иза једног кандидата, ко год то био.
У трци за председничке изборе 19. марта међу седам кандидата, поред Ђукановића, надмећу се и Јаков Милатовић испред покрета Европа сад, Андрија Мандић као представник Демократског фронта, Алекса Бечић ког су кандидовале Демократе, као и Горан Даниловић (Уједињена Црна Гора), Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) и блогер Јован Радуловић Јоџир.
Извесно је једино, каже за Спутњик политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић, да ће бити другог круга. Он сматра да не само да нема шансе да ико победи у првом кругу, него и да актуелни председник Мило Ђукановић неће добити ни 35 одсто гласова.
„То јесте шамар за Ђукановића с обзиром на то како је побеђивао у неким ранијим циклусима. Али све је он то спреман да прогута - њему треба победа за нокат, за глас и то може бити јасно само у другом кругу“, истиче овај аналитичар.

Трчи ли Ђукановић последњи круг

Вукадиновић оцењује да би од два постојећа сценарија и за Црну Гору, и за српско-црногорске односе била боља прва опција - да Ђукановић „ трчи последњи круг“, али страхује да је лидер ДПС направио „мапу пута“ и да није случајно што се кандидовао тако касно, малтене у последњи час, јер то сугерише да је вагао и тражио формулу за победу.
Ђукановића зато, упозорава Вукадиновић, не смемо отписивати, не само начелно и зато што су и игри велика моћ и интереси, него и због тога што се то преплиће са спољним геополитичким интересима.
„С друге стране, опозиција је успела да направи формулу као да му иде на руку. То колико има кандидата, притом релативно јаких, делује као да му отежава посао, а у ствари то му само смањује резултат у првом кругу. У суштини, могуће „крволиптање“ и „братоубилачка варијанта“ на антиђукановићовској страни може да му пружи шансу да он као стари искусни мачак победи“, метафорично илуструје ситуацију саговорник Спутњика.
Др Богдан Живковић са Балканолошког института САНУ оцењује да су игру против Ђукановића ушла три озбиљна претендента за улазак у други круг: Мандић као лидер ДФ који црпи пре свега српске гласове, Бечић, који се не бави идентитетским темама већ пре свега корпуцијом и борбом против Ђукановића, и Јаков Милатовић који дели исти идеолошки фон с Бечићем с том разликом што је као министар у влади Здравка Кривокапића економским популистичким мерама подигао плате и тиме обезбедио популарност.
„Влада уверење да би и Бечић и Милатовић имали лакши посао у другом кругу. Зато што бирачи Фронта презиру Мила Ђукановића и сигурно ће гласати против њега у другом кругу. Проблем је са овим другима, и то је главно питање: да ли ће бирачи сва три кандиата у другом кругу гласати за једног . Остаје да се види да ли ће, и ако Мандић уђе у други круг, неки који сада причају да неће никад гласати за њега ипак гласати. Надам се да хоће“, каже Живковић за кога је дилема да ли ће у други круг ући Мандић или Милатовић.

Милатовићу у другом кругу лакше да победи

Вукадиновић констатује да се у овој фази кампање анкете показују да највеће шансе да уђу у други круг имају Ђукановић и Милатовић, а да Мандић и Бечић по гласовима буду на трећем односно четвртом месту.
„Не мислим да Мандић нема шансе, али чињеница је да Ђукановић има највеће шансе да добије управо њега у другом кругу. И Бечић који је гарантовано четврти може да добије Ђукановића у другом кругу лакше од Мандића“, образлаже Вукадиновић.
Живковић подсећа на улогу утицаја Запада у Црној Гори који је, како каже, можда и 10 пута већи него у Србији.
Додатно што компликује ствар је рат у Украјини што је, истиче он, удахнуло нови живот Ђукановићу јер он себе приказује као гаранта воље Запада. А иако би на Западу највише волели да председничке изборе добију Бечић или Милатовић, ако би морали да бирају између Ђукановића и Мандића изабрали би Ђукановића, сматра Живковић.
„Верујем да би у тој варијанти Бечићу и Милатовићу било сугерисано из амбасади Квинте да не подрже, или да млако подрже Мандића. Бечић је доказао да је врло подложан утицају Запада. Видећемо шта ће у таквој ситуацији радити Запад и колико ће утицати на Милатовића и Бечића да не подрже Мандића“, каже историчар.
Штета је, додаје Вукадиновић, што се макар кандидати Европе сад и Демократа нису договорили да иду на изборе с једним кандидатом. Да су шибицу извлачили ко ће од њих то бити сигурно би с првог места ишли у други круг, тим пре што је разлика у њиховим политикама мала и слабо ухватљива за бираче, а овако, закључује наш саговорник, остаје неизвесност до другог круга 2. априла.
Анкета
Анкета је завршена
4 Март 2023, 09:08
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала