- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган: Ускоро ратификација чланства Финске у НАТО, са Шведском – проблем

© AP Photo / Burhan OzbiliciПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће ратификација чланства Финске у НАТО бити завршена до председничких избора у Турској, али то није могао да потврди и за Шведску.
„Били смо принуђени да чланство Финске размотримо одвојено од Шведске јер тамо нема пројаве тероризма као у Шведској. Надам се да ће цео процес ратификације бити завршен до избора“, рекао је он.
Како је објаснио, Турска не може да каже „да“ чланству Шведске у НАТо ако званични Стокхолм не буде раме уз раме са Анкаром по питању борбе против тероризма.
„Тероризам је за нас црвена линија. Ми немамо никакав специјални однос са Шведском, међутим, Стокхолм је пригрлио терористе. На улицама Стокхолма Радничка партија Курдистана организује демонстрације. Предали смо Швеђанима списак од 120 терориста и затражили њихово изручење. Премије Шведске је добар човек, али нам терористе није изручио“, казао је Ердоган.
Финска и Шведска су, након почетка руске специјалне војне операције у Украјини, прошлог маја поднеле пријаве генералном секретару НАТО-а за улазак у Алијансу. Турска је прво блокирала процес разматрања ових пријава, али су већ 29. јуна Турска, Шведска и Финска потписале безбедносни меморандум који узима у обзир све захтеве Анкаре.
Шведска Финска НАТО застава - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
СВЕТ
Турска, Шведска и Финска оствариле напредак у преговорима о ступању у НАТО, следи још један састанак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала