Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Годишњица мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији

© AP PhotoПогром Срба 17- марта 2004. године. - Косовска Митровица
Погром Срба 17- марта 2004. године. - Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Пре деветнаест година, 17, 18. и 19. марта, над Србима Косова и Метохије догодио се погром. Током погрома над Србима, као и њиховом имовином, светињама, храмовима и споменицима, са Косова и Метохије протерано је 4.012 Срба. Већина се никада није вратила у своје домове.
За та три дана убијено је најмање 27 особа, од којих 16 Срба, док је 11 Албанаца живот изгубило у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности.
У уторак 16. марта 2004. у касним ноћним сатима медији у Приштини јавили су да су тројица дечака, косметских Албанаца, старости 8, 11 и 12 година, смртно страдали утопивши се у Ибру, у селу Чабра, недалеко од Зубиног Потока. Како су они тада јавили, дечаци су бежали пред српским нападачима.
Наредног дана, 17. марта, око поднева, више хиљада косовских Албанаца прешавши мост на Ибру пут северног дела Косовске Митровице, напало је тамошње Србе. Започела је пуцњава. У граду су били видни Албанци са аутоматским оружјем. Припадници међународних снага безбедности употребили су сузавац и шок бомбе.
У раним поподневним сатима појављују се информације да су у току напади на Србе у низу места широм Косова и Метохије, у Липљану, Обилићу, Зубином Потоку, Лапљем селу, Чаглавици...
Више хиљада Албанаца напало је Србе у Чаглавици, јужном предграђу Приштине, негде после 13.00 часова. Снајпером је у том месту рањено десет особа српске националности. Српске куће су паљене.
Касније тог дана јављено је да је седам особа погинуло, четири Албанца и троје Срба, а више од 200 рањено у Косовској Митровици. Потврђено је да су Срби убијени снајперским оружјем из јужног дела града. Повређено је и 11 француских припадника Кфора. Припадници Кфора и Унмика евакуисали су Србе из Чаглавице и других села у том појасу.

Напади на цркве и манастире

Током вечери уследили су напади на цркве и манастире. Запаљена је, осим бројних српских домова широм Косова и Метохије, и Богородица Љевишка у Призрену, као и Богословија и Саборна црква Светог Ђорђа у том граду. Уништени су Манастир светих Архангела и Црква светог Спаса. Обе српске цркве у Косову Пољу су такође запаљене.
У Липљану су убијене четири особе српске националности. Куће Срба су масовно паљене. У том граду припадници Кфора настојали су да евакуишу Србе.
У касним вечерњим сатима тадашњи портпарол Унмика Дерек Чепел демантовао је оптужбе да су албански дечаци у Ибру у селу Чабра страдали бежећи од Срба, што је био изговор за погром над Србима. Како је рекао - насиље на Косову било је унапред планирано.
Погроми су настављени и сутрадан 18. марта. У раним поподневним сатима објављено је да је главнокомандујући Јужног крила НАТО-а, адмирал Грегори Џонсон, преузео команду над Кфором и одобрио размештање додатних снага.
Ибрахим Ругова, у то време на позицији председника тзв. Косова, позвао је тада међународну заједницу да хитно донесе одлука о независности Косова.
Напади, паљевине и пљачке наставили су се у Урошевцу, Племетини, Угљарима, Косовској Митровици. Јављено је да у месту Облић, северозападно од Приштине, више нема Срба.
У вечерњим сатима запаљена је црква Светог Саве у Косовској Митровици. Запаљена је црква Светог Николе у Приштини. Албански екстремисти бацили су бомбе на станице полицијске службе у Липљану и Обилићу.
Монахиње манастира Девич евакуисали су припадници Кфора, пошто је најмање 1.000 наоружаних Албанаца окружило манастир који је опљачкан и запаљен.
Око 22 сата заповедник Јужног крила НАТО-а Грегори Џонсон изјавио је у Приштини да насиље које последњих дана не престаје на Косову указује на постојање организованог обрасца. Сутрадан, Џонсон је оценио да је масовно насиље које траје на Косову - етничко чишћење.
Исте вечери, 19. марта, представник Унмика Дерек Чепел саопштио је да је у сукобу на Космету погинуло 28, а повређено више од 600 особа.Два дана потом, у понедељак 22. марта, у вечерњим сатима Чепел је објавио да су ухапшене 163 особе због подметања пожара, пљачке, убистава и других кривична дела током, како је рекао „међуетничких сукоба на Косову“. Како је рекао, нападачи су спалили или дигли у ваздух 30 српских цркава, оштетили 11 цркава и манастира и уништили 286 кућа. У нередима су уништена и 72 возила УН.
Током погрома порушено је, колико се зна 935 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и древна црква Богородице Љевишке. Прва литургија у њој служена је тек шест година касније, али трагови девастације и пожара нису отклоњени. Године 2006. стављена је на листу споменика под заштитом Унеска. Према подацима Епархије рашко-призренске СПЦ, из априла 2004, укупан број уништених црквених зграда током погрома марта 2004. је био близу стотину. Уништене су небројене фреске, иконе, црквене реликвије. Посебна мета били су духовно наслеђе и храмови српског народа.
Међународни тужиоци и судије на Косову и Метохији процесуирали су седам случајева уништавања цркава и 67 особа је осуђено.
Погром албанских екстремиста над Србима 17, 18. и 19 марта 2004. на Косову и Метохији осудили су тада Савет безбедности УН, као и Европска унија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала