Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Говори нејасно да те нико не разуме: Амерички амбасадор изједначио српски и „косовски“ устав

CC0 / Pixabay / Србија, ЕУ и тзв "Косово" - илустрација
Србија, ЕУ и тзв Косово - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Изјава америчког амбасадора у Приштини, Џека Ховенијера, да француско-немачки план не говори да је Србија дужна да уклони Косово из свог Устава, али да ће признање Косова бити услов Србији за чланство у ЕУ у складу је са америчком политиком - говори нејасно, нетачности износи као факте и ствара лажну симетрију између српског и „косовског“ устава.
Према речима Александра Гајића, научног саветника у Институту за европске студије, Ховенијерове полазне тачке приликом објашњавана су неистините. Он споразум о нормализацији односа између Приштине и Београда представља као нешто што не изискује промене српског устава, а да ни“косовски“ устав не би требало мењати у вези са оснивањем ЗСО.

Лажна симетрија и лажне чињенице

Амерички дипломата тиме, сматра Гајић, покушава да направи лажну симетрију између опирања Србије да призна независност Косова и Метохије и опирања Приштине да заснује Заједницу српских општина онако како је договорено у Бриселу пре десет година.
„У суштини, ни његова прича о томе како би Србија требало да призна независност Косова ако жели чланство у ЕУ не стоји, јер Поглавље 35 о нормализацији односа са суседима не подразумева то. Али, Србији се подмеће споразум о нормализацији који фактички тражи да се Србија не супротставља приступању Косова као де факто независне државе међународним организацијама, што значи посредно признање“, објашњава Гајић.
Реторика америчког дипломатског представника на КиМ прилагођена је албанској јавности. Ховенијер кроз овакве изјаве излази у сусрет албанском виђењу ствари, а ситуација око дијалога Београда и Приштине посматра се као процес који би требало да резултира оним што Приштина прижељкује – да Србија и формално призна независност своје јужне покрајине.

Приоритет Запада – учланити Косово у НАТО

Симптоматично је то што и амерички представник за Западни Балкан, као и његов колега који седи у Приштини помињу „евроатлантске интеграције“ као процес у коме желе да виде Србију.
Према Гајићевим речима, апсолутни приоритет Запада је део „атлантских“ интеграција.
„Цела прича о споразуму о нормализацији односа није формално признање независности Косова, нити његов улазак у УН, него, пре свега да се одблокира процес косовског приступања НАТО-у. И потписивање споразума са Србију, у овој или некој другој форми, пре свега служи да Приштина постане пуноправна чланица НАТО-а, да пет земаља ЕУ које нису признале косовску независност, а које су истовремено чланице НАТО-а, не блокирају косовско приступање НАТО-у. А српски пристанак на овај споразум требало би да послужи као доказ њима да Косово, такво какво је, иако је непризнато као суверена држава и није чланица УН, може да буде чланица НАТО-а“, тврди Гајић.
Подсећамо, амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да европски предлог ни у једној од 11 тачака не говори о томе да је Србија дужна да уклони Косово из свог Устава, али и истакао да ће признање Косова бити услов Србији за чланство у Европској унији.
„Нисам видео да се ово питање покреће кроз 11 тачака европског предлога, тако да не верујем да је то било специфичан елемент тренутног разговора“, изјавио је он за медије на албанском језику.
Према његовим речима, дугорочна америчка и европска визија је да се Косово интегрише у европске и евроатлантске структуре, као и Србија.
Амерички војници пролазе испод застава Америке и Албаније на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
СРБИЈА
Како је амерички амбасадор честитао Приштини годишњицу једнострано проглашене независности /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала