- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Иницијатива глобалне цивилизације – позив кинеског председника на стварање стабилнијег света

© Фото : Yao DaweiКинески председник Си Ђинпинг на конгресу КПК
Кинески председник Си Ђинпинг на конгресу КПК - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Кинески председник и генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК) Си Ђинпинг је током дијалога високог нивоа КПК са другим политичким странкама у свету представио Иницијативу глобалне цивилизације, која је заснована на поштовању различитости светских цивилизација и једнакости, што ће народима омогућити узајамно разумевање.
Ова иницијатива је усмерена на проширење канала узајамне сарадње у хуманитарној сфери, као и унапређење заједничких вредности, као што су мир, развој, правосуђе, демократија и слобода, који би могли постати важан корак ка стварању стабилније и хармоничније светске заједнице.
Кинески лидер је током уводног говора у оквиру дијалога, такође, скренуо пажњу на мноштво проблема са којима се човечанство суочава, укључујући економске, геополитичке и еколошке кризе. Он је истакао да су судбине свих земаља тесно испреплетане и повезане и позвао на заједничке акције.
Глобална цивилизацијска иницијатива коју је представио Си, могла би да постане важан фактор, који ће допринети јачању међународне сарадње и превазилажењу глобалних изазова.

Иницијатива кинеског председника може се тумачити као позив на мир и спасење човечанства од надолазећих претњи, позив на схватање одговорности за одржив и хармоничан развој.

Си Ђинпинг је претходно једногласно изабран за председника Народне републике Кине – то му је трећи петогодишњи мандат чиме је кинески лидер ушао у историју земље као једини човек коме је то успело.
Поред тога, кинески лидер је у октобру прошле године на 20. конгресу Комунистичке партије Кине трећи пут изабран за генералног секретара те партије.
Обележавање Дана државности Кине - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
СВЕТ
„Не доливајте уље на ватру“: Кина објавила концепт иницијативе за глобалну безбедност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала