Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На уцену Запада дати јасан одговор: Србија не пристаје на самоубиство /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗаставе Србије и ЕУ
Заставе Србије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Циљ свих западних преговарача је да се Србија сагласи са самоубиством, да се одрекне дела своје територије, дела земље који је бранила вековима и где је изградила свој идентитет. Могу они да траже шта год хоће али је најважније шта смо ми спремни да бранимо и око тога нема разговора, каже културолог Јован Јањић.
Данашња политика Запада је, констатује Јањић, само континуитет притисака којима је Србија изложена десетинама година уназад, а поготово од 1999. када је извршена и агресија са јасним циљем да се Косово и Метохија отме од наше земље.
„Није само циљ отимање територије већ је циљ уништавање Србије, јер Србија без Косова и Метохије није иста држава. Уколико нам узму то наше Косово Поље ни ми нећемо бити исти људи. А на који начин врше све притиске – била је прво оружана агресија, спровођење геноцидне политике етничног чишћења, присвајање културног и историјског наслеђа и сада, у крајњој фази, да се Србија сама сагласи да Косово и Метохија није њено. То је, најблаже речено – неморално“, рекао је Јањић.

Решење за притиске - јасан одговор

Они врше притиске на Србију, јер мисле да то може уродити плодом и зато са наше стране мора бити јасан одговор да то не долази у обзир, да су Косово и Метохија неотуђиви део Србије. То, додаје наш саговорник, треба да буде и порука за цео наш народ и за сваког од нас, јер треба да се боримо за оно што су нам преци оставили како бисмо ми то предали нашим потомцима.
Јањић наглашава да не треба бежати од појма замрзнутог конфликта, поготово што их има у целом свету. Уз то, нисмо ми ти који изазивају конфликт, већ само чувамо своје, каже наш саговорник који истовремено поставља питања - где је Србија коме шта узела и где је прекорачила границе своје отаџбине:
„У последњих 30 година само од Србије одузимају етничке просторе. Принцип самоопредељења важи за народе али не и за националне мањине, а у нашем случају је тај принцип прекршен па је дато самоопредељење националним јединицама и то са вештачким границама. У питању су чисти политички интереси земаља које на овом подручју желе да граде своје интересе али на штету српског народа.“

Запад релативизује све договорено

Саговорник Спутњика такође скреће пажњу да специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак релативизује све што је до сада постигнуто међународним споразумом тиме што је уочи састанка у Охриду носио Аљбину Куртију петнаест нових модела Заједнице српских општина.
Јањић подсећа да су се пре десет година две стране сагласиле уз међународно присуство да се формира ЗСО и поставља питање чему сада нови модели Заједнице.
„Лајчак покушава да умањи значај договореног. Србија је испунила све из споразума и то на своју штету. Дан данас, инструисани центри моћи са Запада али и многи и у нашој земљи полазе од оне неправно произведене чињенице да је Косово држава. Још у 18. веку Велика Британија је прокламовала принцип да нико не може да стекне државност уколико се са тим не сагласи „мајка држава“. Тај принцип остаје и данас у границама онога што је правно и морално али треба нагласити уколико ми имамо унутрашњу чврстину и ми знамо шта бранимо, неће бити лако онима са Запада да остваре своје интересе. Нико не може да разбије јединство народа уколико он зна шта је његово. Да није тако они не би ни вршили притисак да признамо независност“, поручује Јањић.

Учити из искуства других

Ми треба да учимо, наглашава наш саговорник, из нашег али и из искуства других - да не смемо да верујемо западним емисарима. Не смемо рецимо, упозорава он, да се сагласимо са ЗСО, а да заузврат добијемо оно што они желе – независност Косова. Они очекују да се Србија сагласи са планом о нормализацији Београда и Приштине што је, према Јањићевом мишљењу, еуфемизам али је свима јасно шта се тим планом предвиђа.
„То је образац у завијеној форми којим на подмукао начин Србија треба да се одрекне своје територије. Срби и Албанци треба да сарађују, јер дуго живе једни поред других али то не значи да ми треба да се одричемо себе. Дакле, могу они да траже шта год хоће али је најважније шта смо ми спремни да бранимо и око тога нема разговора“, подвукао је Јован Јањић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала