- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Порука Западу: Зашто је важна посета Си Ђинпинга Русији

© AP Photo / Ng Han GuanСи Ђинпинг
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг стиже у понедељак у вишедневну посету Русији, што ће, како оцењују руски експерти, бити још један доказ да су Пекинг и Москва искрени партнери чије пријатељство не могу уништити махинације и интриге Сједињених Држава и њихових савезника.
Председник Кине Си Ђинпинг ће, како је потврђено из Кремља, на позив руског председника Владимира Путина боравити у посети Русији од 20-22. марта. Према речима портпарола кинеског Министарства иностраних послова Ванг Венбина, предстојећа посета кинеског председника Си Ђинпинга Русији је пријатељска и она ће још више ојачати узајамно поверење и међусобно разумевање Пекинга и Москве.

Развој партнерства и сарадње Русије и Кине порука за Запад

Како каже за Спутњик руски политиколог Јуриј Светов, лидери ће водити разговоре о економској сарадњи, специјалној војној операцији и даљем развоју партнерства.
„Очекује се да ће двојица лидера разговарати, између осталог, о продубљивању економске сарадње Русије и Кине. Поред тога, биће речи о специјалној војној операцији у Украјини, тим пре што је Пекинг осмислио план за решавање украјинског сукоба мирним путем. Није искључено да ће кинески лидер током састанка изнети детаљније свој став о овом предлогу. Међутим, могуће је и да ће се разговарати о искуству које је Русија стекла током сукоба, пошто кинеска војска нема борбено искуство“, верује саговорник Спутњика.
Према мишљењу заменика председника Друштва руско-кинеског пријатељства Сергеја Санакојева, билетарна сарадња између ових земаља биће на првом месту на листи тема за разговор.
„На дневном реду је, пре свега, билатерална сарадња. Наше земље развијају трговинске и економске везе. Пекинг и Москва планирају да ове године пре рока достигну обим трговинске размене од 200 милијарди долара. То је циљ који су поставили лидери држава. Наравно, разговараће се и о међународној агенди. Кина и Русија виде будући светски поредак као сигурнији, правичнији и мултиполарни. Тема ће бити и безбедносна питања. Поента је да су сви већ уморни од хегемоније Сједињених Држава. Дошло је време да се пређе на праведнији светски поредак“, констатује наш саговорник.

Односи чврсти као стена

На питање какву поруку шаље Западу посета Сија Пекингу, Светов каже да је више пута речено да су односи Москве и Пекинга чврсти као стена.
„Пре посете кинеског председника Си Ђинпинга у Москви је боравио директор Спољнополитичке комисије ЦК КП Кине и бивши шеф кинеске дипломатије Ванг Ји који је изјавио да су односи Русије и Кине чврсти као стена. И посета кинеског лидера ће, по свему судећи, потврдити да је овај однос толико чврст да га не могу срушити интриге и махинације Сједињених Америчких Држава“, наглашава саговорник Спутњика.
Према речима Јурија Тавровског, председника Стручног савета руско-кинеског комитета за пријатељство, мир и развој, посета Сија Москви је од великог значаја јер су Русија и Кина у стању Хладног рата са Западом.
„Запад води Хладни рат на два фронта – западном и источном. Односно, на западном, нашем, борбе су у току, док се на источном увелико закувава: појављују се америчке трупе и модернизују стари уговори са западним савезницима – Јужном Корејом, Јапаном и Аустралијом“, објашњава стручњак за руске медије.
Тавровски напомиње да ескалира и ситуација око Тајвана у азијско-пацифичком реагиону: тамо се развијају и блокови попут АУКУС-а (тројни савез Аустралије, Велике Британије и Сједињених Држава) и КУАД-а (Четворострани безбедносни дијалог, који укључује Аустралију, Индију, САД и Јапан). С тим у вези, према мишљењу стручњака, састанак лидера Руске Федерације и Кине имаће на дневном реду широк спектар тема.
Како је најављено, током посете Си Ђинпинга Москви биће потписан низ важних билатералних докумената, укључујући заједничку изјаву Русије и Кине о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке сарадње у предстојећој новој фази, као и изјаву о плану развоја кључних праваца руско-кинеске економске сарадње до 2030. године.
Подсетимо, ово је прва инострана посета кинеског председника након реизбора 10. марта. То му је трећи петогодишњи мандат чиме је кинески лидер ушао у историју земље као једини човек коме је то успело. Претходно је Си боравио у посети Русији 2019. године када је посетио Москву и Санкт Петербург и учествовао на Економском форуму у том граду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала