- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пред колапсом још једна америчка банка, преусмерено 30 милијарди долара за покушај спаса

© AP Photo / Richard DrewБерзански трговац на Њујоршкој берзи
Берзански трговац на Њујоршкој берзи - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Група великих америчких банака убацила је 30 милијарди долара у мању регионалну банку Фрст рипаблик, за коју се сматра да је у опасности да пропадне.
Тај потез уследио је у тренутку када власти у САД покушавају да зауставе панику након низа колапса америчких банака.
Извештаји о плановима за помоћ 11 банака, које предводе ЈП Морган и Ситигруп, помогли су у подизању финансијских тржишта и довели до повећања акција у банци Фрст рипаблик за више од 20 одсто у једном тренутку, што је изазвало застоје у трговини.
Та банка са седиштем у Сан Франциску доживела је пад цене акција за готово 70 одсто током прошле седмице пошто су инвеститори били забринути да је то следећа банка у ризику од навале клијената који повлаче своје депозите.
Проблеми у банкарском сектору појавили су се у САД прошле седмице када је банка Силицијумска долина (СВБ), 16. највећи кредитор у земљи, пропала, што је највећи губитак америчке банке од 2008. године.
Пропаст њујоршке Сигначер банке уследило је два дана касније.
Власти су реаговале гарантовањем депозита изнад уобичајених граница у покушају да спрече даље повлачење банкарских депозита, али финансијска тржишта су остала нестабилна.
Америчка централна банка пријавила је пораст хитних кредита банкама, са 318 милијарди долара неотплаћених кредита од среде, у односу на 15 милијарди долара недељу дана раније.
То укључује отприлике 12 милијарди долара понуђених кроз фонд створен након колапса СВБ.
У говору пред политичарима у Вашингтону, америчка министарка финансија Џенет Јелен рекла је да депоненти треба да имају поверења у систем, истовремено признајући озбиљност те епизоде.
У међувремену, потпредседник Европске централне банке (ЕЦБ) рекао је да је банкарска индустрија у Европи „отпорна” и да су тамошње фирме ограничено изложене утицају институција у САД.
Централне банке широм света су током прошле године нагло подигле трошкове задуживања у покушају да обуздају темпо укупног раста цена, односно инфлацију.
Ти потези су смањили вредности великих портфеља обвезница које су банке куповале када су стопе биле ниже, што је промена која је допринела колапсу банке Силицијумска долина.
Анкета
Како бисте штедели новац у случају светског финансијског потреса који изазива криза у Америци?
Креди Свис - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
ЕКОНОМИЈА
Хоће ли цунами из Америке уништити банкарски систем Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала