- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Рекордно задуживање америчких банака - десетине милијарди више него 2008.

© AP Photo / Richard DrewАмеричка берза
Америчка берза - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Америчке банке су заједно прошле недеље од Федералних резерви (Фед) позајмиле скоро 165 милијарди долара, што указује на све јача „напрезања“ у финансијском сектору после колапса банке „Силицијумска долина“.
Подаци које је објавио Фед показали су 152,85 милијарди долара задуживања кроз кредитну линију која служи за одржавање ликвидности банке, у недељи завршеној 15. марта, што је рекордно висок ниво, у односу на 4,58 милијарди долара претходне недеље.
Претходни највиши ниво био је 111 милијарди долара који је постигнут у време светске финансијске кризе 2008. године.
Такође, подаци су показали 11,9 милијарди долара позајмљивања из новог Федовог програма за хитне резерве, који је покренут у недељу, пренео је „Фајненшал пост“.
Кредити одобрени кроз два система помоћи Феда, показују да је банкарски систем нестабилан и да се мучи са миграцијом депозита после пропасти „Силицијумске долине“ и њујоршке „Сигначер“ банке, оцењује „Блумберг“.
Подсетимо, група великих америчких банака убацила је 30 милијарди долара у мању регионалну „Прву републичку банку“, за коју се сматра да је у опасности да пропадне.
Тај потез уследио је у тренутку када власти у САД покушавају да зауставе панику након низа колапса америчких банака.
„Прва републичка банка“, са седиштем у Сан Франциску, доживела је пад цене акција за готово 70 одсто током прошле седмице пошто су инвеститори били забринути да је то следећа банка у ризику од навале клијената који повлаче своје депозите.
Проблеми у банкарском сектору појавили су се у САД прошле седмице када је банка „Силицијумска долина“, 16. највећи кредитор у земљи, пропала, што је највећи губитак америчке банке од 2008. године.
Власти су реаговале гарантовањем депозита изнад уобичајених граница у покушају да спрече даље повлачење банкарских депозита, али финансијска тржишта су остала нестабилна.
Америчка централна банка пријавила је пораст хитних кредита банкама, са 318 милијарди долара неотплаћених кредита од среде, у односу на 15 милијарди долара недељу дана раније.
Анкета
Како бисте штедели новац у случају светског финансијског потреса који изазива криза у Америци?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала