- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Спрема ли ЕУ македонски сценарио за Црну Гору

© Sputnik / Александар МилачићЗаставе Црне Горе
Заставе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Најављена иницијатива за медијацију ЕУ у Црној Гори је лоша вест и покушај да се помогне Милу Ђукановићу и његовом ДПС-у, сматрају експерти поводом предлога извјестиоца Европског парламента за Црну Гору Тонина Пицуле да ЕУ и САД посредују како би се снизиле тензије на црногорској политичкој сцени.
Пицула је, током дискусије у Европском парламенту, питао високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да ли би заједничко посредовање између ЕУ и САД, слично заједничкој медијацији "Пржински споразум" у Сјеверној Македонији, могло бити опција за Црну Гору, на шта је Борељ одговорио потврдно.
Новинар Младен Стојовић каже да суштински нема ништа ново у најављеној медијацији ЕУ, док аналитичар Стеван Ђукић то види као покушај Пицуле да помогне ДПС-у.
“Ситуацију треба посматрати прије свега из угла реалне улоге Брисела, који је подизвођач радова Вашингтона на Балкану. Медијација Вашингтона и Брисела, све вријеме постоји и кризом у Црној Гори управља се са тих адреса. То довољно говори и о реалном међународном статусу Црне Горе, о њеној политичкој елити која учествује у актуелним процесима”, констатује Стојовић.

Кризу би да решава онај ко је и произвео

Као најбољи примјер наводи ситуацију са изгласавањем нове владе.
“Премијеру владе која је оборена прије осам мјесеци Дритану Абазовићу понуђена је влада истог састава који би имала да је он на њеном челу, али са Миодрагом Лекићем у улози премијера, јер је њему повјерен мандат за састављање исте. То Абазовић и његова УРА не прихватају. Није тешко погодити зашто и због чега нема опомене за покрет УРА из Брисела. Абазовић при том нема никакво смислено објашњење зашто не прихвата ову понуду, јер оправдање да је ДФ непожељан у влади нема више смисла, пошто је и он припремио три министра из овог блока за своју нову владу”, поручује Стојовић
Наш саговорник истиче да се из наведеног види да се све одвија у задатим координатама и да кризу решава онај који ју је и произвео.
“Дугогодишњи дипломата и политичар који је препознат по својим проевропским ставовима, Миодраг Лекић, очигледно није пожељан за функцију макар и прелазног мандатара, јер он није персона која пристаје на тотално колонијални статус Црне Горе. Он баштини вриједности оне деголовске Европе у којима је слобода главни стандард, а то је неприхавтљиво за ову нову Европу у којој пројекте спроводе бриселске бирократе које немају мандат добијен од грађана, што је смисао демократије. Све ово помињем да бих појаснио шта се скрива иза тзв "македонског сценарија" који се најављује. Као што смо виђели на примјеру Сјеверне Македоније, из ње је исисан идентитет и суверенитет и сада је, таква каква је, "држава без политичке кризе”. Тако нешто спрема се Црној Гори којој је предвиђена влада која ће безусловно поштовати задате координате, чак и када су оне против интереса већине њених грађана. У њој ће бити мјеста можда и за ДПС и за преумљене кадрове ДФ-а, или ће ове странке бити на клупи за резерве, у тзв. опозицији”, сматра Стојовић.

Лоша вијест за грађане Црне Горе

Заједничко посредовање ЕУ и САД, слично заједничкој медијацији “Пржински процес” у Сјеверној Македонији, могло би бити опција за Црну Гору, али није сасвим јасно какви би били његови резултати. Професор филозофије Стефан Ђукић је казао за РТЦГ да иницијативе за медијацију није било док је "однос снага" био у разлици од једног посланика, а ДПС имао сву власт у својим рукама.
Како је истакао Ђукић, било какво посредовање са стране би можда могло да, у неком краћем периоду, привремено, одблокира одређене институције и покрене неке процесе али би, свеобухватно и на дуже стазе било лоша ствар за црногорске грађане. Он истиче да се црногорске партијске елите чак ни не претварају да им је стало до носилаца суверенитета - грађана, већ траже свој суверенитет споља, код представника са стране.
“Зато је ова лоша вијест за грађане Црне Горе, чак и уз потенцијални краткорочни бенефит, она би само повећала јаз између двије класе. Истовремено, претходно искуство нас учи да разговори уз медијацију врло често не представљају тражење консензуса, нити средњег пута између супротстављених страна већ су једно међусобно оптуживање и лобирање у нади да ће страни фактор изгурати интерес једне од тих страна. Тако не можемо доћи до бољег и уравнотеженијег друштва", оцијенио је Ђукић.
Он скреће пажњу и на моменат када се ова иницијатива појављује.
"Бирање оваквог момента, када смо имали веће потребе и већу кризу у више наврата од 2015. године до данас, чини да поменуту иницијативу схватамо можда и као лобирање хрватског представника да се, на неки начин, очува останак ДПС-а у власти, сада када је та партија изгубила доминантну улогу у већини локалних самоуправа, када нема јасан пут да на државном нивоу буде дио владе и када је нејасан резултат предсједничких избора", истакао је Ђукић.
Он напомиње да није јасно како другачије да схватимо зашто иницијативе за медијацијом није било док је "однос снага" био у разлици од једног посланика, а ДПС имао сву власт у својим рукама.
"Мислим да овакво лобирање, иако разумљиво из угла створених веза и потенцијалних заједничких интереса, није нешто што доноси дугорочан бољитак грађанима Црне Горе поготово у смислу што нам је неопходан развој политичког духа и свијест да наши избори заиста значе нешто без уплитања са стране", оцјењује Ђукић.
Ситуација у Црној Гори била је тема емисије "Свет са Спутњиком"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала